2,5 yıl önce Başçının başkan yardımcılığı kararnamesini 1 günde onaylayan Sezerin, eşi başörtülü olduğu gerekçesiyle Başçının atanmasına sıcak bakmadığı yönündeki iddiaların gündeme getirilmesi, başta bankalar olmak üzere pek çok çevrede rahatsızlığa yol açtı. Bankaların çatı örgütü Bankalar Birliğinin Başkanı Ersin Özince, tartışmaları, abesle iştigal diye nitelendirdi. Konu Merkez Bankasının başkanıdır. Aile fertleriyle ilgili değerlendirmeler yapılması doğru değil. diyen Özince, bundan önceki atamalarda hiçbir ismin eşiyle gündeme gelmediğini vurguladı. Özince, 30 yıldır finans sektörünün içinde bulunduğuna işaret ederek, Böyle bir değerlendirmeyi gereksiz buluyorum. Bu, ne beni, ne de başkasını ilgilendiren husustur. tespitini yaptı.
Erdem Başçıyı tanıdığına ve uzun zamandır Merkez Bankası kadrosunda bulunduğuna değinen Özince, Mutlaka çok değerli olduğu için bu görevde idi. değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası politikalarının kişilerle değişeceğine inanmadığını vurgulayan Özince, kadroların istikrarını koruması gerektiğini ifade etti. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ekonomik istikrarın sürmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, siyasi istikrarın da ekonomik istikrarın da bozulacağını düşünmediklerini dile getirdi.
Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinin ardından koalisyon hükümeti tarafından ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için Dünya Bankasından çağrılan Kemal Derviş, ekonominin dümenine geçtiğinde Merkez Bankası Başkanlığına Süreyya Serdengeçtiyi getirdi. 3 Kasım 2002 seçimlerinde iktidara gelen AK Parti de Serdengeçti ile görev süresinin sona erdiği 14 Mart 2006 tarihine kadar birlikte çalışmayı tercih etti. Serdengeçtinin görevden ayrılmasının ardından yerine vekaleten atanan ve asalaten atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesi Cumhurbaşkanının onayına sunulan Erdem Başçıya yerli ve yabancı finans çevreleri olumlu yaklaşmasına rağmen bazı gazete ve televizyonlar ile köşe yazarları eşi Sıdıka Başçının başörtülü olmasına vurgu yaparak atamayı eleştirdi.
Merkez Bankasını yönetmekle eşinin başörtülü olması arasında bağ kurmanın yanlışlığına dikkat çeken Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Önemli olan, görevi üstlenen kişinin bunu daha iyi yerlere götürme kabiliyeti var mıdır, yok mudur. Buna bakmak lazım. Bunun, eşinin başörtülü olması ile ne gibi bir etkileşimi olabilir. değerlendirmesinde bulundu. Dervişin yakın dostu olarak bilinen Prof. Dr. Asaf Savaş Akat da Başçının ataması ile ilgili, Güvendiğim kişilerden hakkında olumlu şeyler duyuyorum. açıklamasında bulundu. Eski Merkez Bankası başkanlarından Gazi Erçel, Bu göreve hükümete yakın kişiler getirilebilir. Bu dünyanın her yerinde oluyor. Önemli olan Başkanın performansıdır. dedi. Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy da Başçının bankanın içinden gelen bir isim olarak isabetli bir tercih olduğunu belirterek, Bildiğim kadarıyla üstün nitelikleri olan, iyi eğitim görmüş biri. Bence yapılabilecek en iyi atama. diye konuştu. Başçının eşinin başörtülü olup olmaması ile ilgili tartışmaların yaşanmaması gerekiyor. diyen İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, bütün kuruluşlara yapılacak atanmalarda, kişinin işinin ehli olup olmadığına bakmak gerektiğini söyledi. Küçük, Piyasaların yakından takip ettiği bir isim bu şekilde yıpratılmamalıdır. Liyakat ve akademik kariyer TCMB başkanının başarılı olup olmayacağına ilişkin birinci kriterdir. Göreve getirilecek kişinin başkanlığı vekaletle yürütmesi doğru değil. dedi.
Sanko Holdingin patronu Abdülkadir Konukoğlu da Bizi, eşinin başörtüsü takıp takmadığı değil, yapacağı iş ilgilendirir. Herkesin bir inancı vardır. Önemli olan işini iyi yapıp yapmayacağıdır. şeklinde konuştu. TCMBye başkan atamanın siyasi iradenin işi olduğunu belirten Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise konuyla ilgili düşüncelerini, Siyasi irade adaylar içinde en uygun düşündüğünü o makama atar. Cumhurbaşkanının kabulüyle sistem işlemeye devam eder. Bizler sanayici olarak izlenecek politikaya bakarız. Herkesin yaşam tarzı kendisine aittir. şeklinde açıkladı. Hükümetin, Merkez Bankası Başkanlığına Başçıyı getirmek istemesini bazı çevrelerin kriz çıkarmak için bahane olarak öne sürmesine tepki gösteriliyor. Atamayı piyasaların, olumlu satın aldığına vurgu yapan analistler, O dönemde piyasalarda yurtdışı faiz kaynaklı dalgalanmalar yaşandı. Merkez Bankası ile igili gelişmeler de gözleniyordu. Başçının ismi gündeme gelince bir rahatlama oldu. Dolar ve faizler geriledi. yorumunda bulundular.
Serdengeçtinin görev süresinin dolmasının ardından yardımcıları Sedef Ayalp ile Fatih Özatay da emekliliklerini istedi. Diğer başkan yardımcısı Şükrü Binayın da emekliye ayrılacağı ifade ediliyor. Ayalpin yerine Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rifat Günay vekaleten atanırken, nisanda emekliye ayrılacak Özatayın da katılımıyla Para Politikası Kurulunun 23 Martta toplanması bekleniyor.
Ekonomistler ve iş dünyası Erdem Başçıya destek verdi
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat: MBnin yeni başkan adayı hakkında güvendiğim kişilerden olumlu şeyler duyuyorum.
Eski MB Başkanı Gazi Erçel: Bu göreve hükümete yakın kişiler getirilebilir. Bu, dünyanın her yerinde oluyor. Önemli olan başkanın performansıdır.
Prof. Dr. Taner Berksoy: Yapılabilecek en iyi atama. Bildiğim kadarıyla üstün nitelikleri olan, iyi eğitim görmüş biri.
İSO Başkanı Tanıl Küçük: Piyasaların yakından takip ettiği bir isim bu şekilde yıpratılmamalıdır. Kişinin işinin ehli olup olmadığına bakmak gerekir.
Ahmet Nazif Zorlu: Görevi üstlenen kişinin bunu daha iyi yerlere götürme kabiliyetinin olup olmadığına bakmak lazım. Bunun, eşinin başörtülü olması ile ne gibi bir etkileşimi olabilir?
Ersin Özince: Başçıyı tanıyorum, uzun zamandır bankada. Mutlaka çok değerli olduğu için buradaydı.
Erdem Başçı’nın kariyeri başarılarla dolu
TED Koleji ve ODTÜyü birincilikle bitiren Doç. Dr. Erdem Başçı, master çalışmasını İstanbul Menkul Kıymetler Borsası üzerine yaparken, doktora tezini kurumlar vasıtasıyla kaynak dağılımı ile ilgili hazırladı. 1995 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1999da doçent unvanı alan Başçı’nın araştırma yaptığı ve ders verdiği konular, para iktisadı, finansal iktisat, makro iktisat kuramı ve matematiksel iktisat. İngiltere York Üniversitesi’nde 1999’da misafir öğretim üyesi olarak dersler veren ve uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sunan Başçı ayrıca Türkiye ekonomisi üzerine çalışmalar yayımladı. Devlet Bakanı Ali Babacanın danışmanlığını yapan Başçı, 2003’te Merkez Bankası Başkan Yardımcısı oldu.