Narenciye üretimi yıllık üç milyon tona yaklaşırken, bunun sadece üçte biri olan 800 bin tonu ihraç oluyor. 2 milyon tona yakın bir ürünün iç piyasada tüketilmesi gerektiğini savunan üreticiler, narenciyenin hal yasası kapsamında olması nedeniyle bahçede 15 YKr’ye satılan ürünün büyük kentlerde 1-2,5 YTL arasında tüketiciye ulaştığını belirterek buna çözüm getirilmesini istiyor.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, iç piyasada tüketimin artması için narenciye ürünlerinin hal yasası kapsamı dışına çıkartılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’a birer mektup gönderdi. Doğru, mektubunda, bu yıl narenciye üreticilerinin, üretimdeki artıştan ve pazarlamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle, zor günler geçirdiğine dikkat çekti. İç piyasada var olan bazı darboğazlar nedeniyle mevcut üretimin ülke genelinde tüketilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Doğru, mektubunda şu görüşlere yer verdi:
“Ayrıca, üretim maliyetinin yüksek olması ve TL’nin aşırı değer kazanması nedeniyle, dış pazarlarda diğer ülkelerde rekabet şansımız düşmekte ve yurt dışına yeterli miktarda narenciye ihracatı yapılmamakta. Dolayısıyla, bu zamana gelinmiş olmasına rağmen, tüm narenciye ürünleri halen dalında bekliyor. Bu durum, zaten zor günler yaşamakta olan üreticilerin mağduriyetine neden oluyor. Narenciye üreticilerini bu sıkıntıdan kurtarmak ve ülke ekonomisine büyük kazanımlar sağlamak amacıyla, narenciye ticaretinin de soğan ve patates için çıkartılan 28.02.2000 tarih ve 1245 sayılı genelgede olduğu gibi bu yıla mahsus olmak üzere hal yasası kapsamın dışına çıkartılması gerekiyor. Bu sayede, satış maliyeti düşeceği için, insanlar daha fazla narenciye tüketimine yönelecekler.”
ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ FİYATI ARASINDA 6 KAT FİYAT FARKI VAR
Doğru, yazdığı mektupta, narenciyenin dalında kilogramı 25 YKr’ye satılmazken, büyük kentlerin marketlerinde ve manavlarında 2,5 YTL’den, semt pazarlarında ise 1.5 YTL’den satıldığına dikkat çekiyor.
Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında 6-10 misli fiyat farkı bulunduğuna işaret eden Doğru, üreticinin gelecekteki durumunu şu cümlelerle özetledi: “Dolayısıyla halkımız bu fiyatlardan narenciye tüketememekte. Sonuçta bahçelerde ürün dalında çürürken tüketici de marketlerde ve pazarlarda ürüne sadece uzaktan bakabilmekte. İstenilen önlemlerin alınmaması halinde, narenciye pazarlamasında var olan sıkıntılar devam edecek ve binlerce ton narenciye dalında çürümeye terk edilecek. Neticede üreticilerimiz mağdur olacaklar ve ülke ekonomisi büyük kayba uğrayacak.”