NASA’nın uzay aracı Mars’ın yörüngesinde

NASA'nın 450 milyon dolarlık uzay aracı Mars'ın yörüngesine ulaşmayı başardı.

Kızıl gezegendeki 2 yıllık görevi boyunca hayat belirtisi araştıracak olan aracın diğer göreviyse gelecekteki astronotlar için uygun bir iniş zemini belirlemek.

Ağustos’da yeryüzünden ayrılan, 493 milyon km seyahat eden araç önümüzdeki 6 ay Mars’ın çekim kuvveti ile hakaret edecek.

Aracın doğru bir şekilde Mars’ın yörüngesine yerleştirilmesi NASA görevlilerini zorlamıştı. Daha önceki deneyimlerden zor olacağı gözüken yerleştirme işlemi aracın Mars’ın arka yüzüne geçtikten sonra dünya ile tekrar irtibata geçmesi işlemin başarı ile gerçekleştirdiğini gösterdi. Aksi taktirde uzay boşluğuna gidecek olan araç, Japonların 1998 yılında Mars’a gönderdiği Nozomi Uzay Aracı ile aynı kaderi paylaşacaktı. Japon görevlilerin Mars’ın arka tarafına yönlendirmiş oldukları Nozomi güneş ışınlarından etkilenerek zarar görmüş ve yok olmuştu.

NASA’nın göndermiş olduğu uzay aracı, gönderilmiş en iyi araç olarak kabul ediliyor. İki yıllık görev süresi boyunca toplayıp göndereceği bilgilerin şimdiye kadar gönderilenlerden on kat fazla olması bekleniyor.

Marsın yörüngesine NASA tarafından sokulmaya çalışılan son dört uzay aracından ikisi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Uzmanlar, Mars araştırmalarından sadece üçte birinin başarıya ulaşmasının Mars gezegenin ne kadar zor olduğunu gösterdiğini belirtti.

Planlama Sorumlusu Rob Lock yaptığı açıklamada, “Mars’da görev yapmak sadece bazı sebeplerden dolayı güneş sistemindeki diğer yerlerden daha zor” dedi.

Mars Keşif Programı için yaklaşık 720 milyon dolar harcandı. Bunun 450 milyon doları aracın kendisine, 90 milyon doları fırlatma işlemlerine ve 180 milyon doları görev sürecine ve bilimsel çalışmalara harcandı.