Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Trakya bölgesinin sular altında kalmasına neden olan taşkınların baş sorumlusunun, nehir yatağına ani su bırakan Bulgaristan değil, nehir yatağında temizlik yapmayan Türkiye olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Bilgi Ağı Eğitim Semineri’ne katılmak üzere Adana’ya gelen Edirne heyetinde yer alan Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, CİHAN’ın sorularını cevaplandırdı.
Nehir yataklarına ani su bırakan Bulgaristan hakkında herhangi bir tazminat davası açılmasının söz konusu olmayacağını belirten Şenköylü, Meriç havzasının yıllardan beri islah edilmediğini, bunun sonucunda da nehir yatağının kumla dolu olması nedeniyle suyun akacak yer bulamadığını söyledi.
Yüksek debi ve miktardaki suyun nehir yatağında akacak alan bulamadığına dikkat çeken Şenköylü, “150 kilometrelik Meriç havzası yıllardır temizlenmiyor. Buranın yıllık bakımı yapılmalı.” dedi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan ise Devlet Su İşleri’nin acilen Meriç Nehir yatağını bir proje ile temizlemesini, aksi halde burada su baskınlarının devam edeceğine dikkat çekti.
Erdoğan, devletin su baskınlarına harcayacağı paraların nehir yatağının bakımında kullanması halinde taşkınların önleneceğini kaydetti.
Bu arada Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın nehirlerin taşması sonucu çeltik ekili alanların su altında kalmasının, çeltik üretimini olumlu etkileyeceği yönündeki değerlendirme Rektör Yardımcısı Nizamettin Şenköylü tarafından da desteklendi.
Şenköylü, bu dönemin çeltiklere su verilme dönemi olduğuna işaret ederek, “Çeltik bol su ile elde edilen bir ürün. Çeltik bu aylarda su veriliyor. Sular kısa sürede çekilirse bakanlığın dediği gibi cetlik veriminde olumlu netice elde edilir. Bugünlerde de sular çekiliyor. Nehir kıyılarında çeltik sulanması için göletler var. Nehirden göletlere su çekiliyor buradan da çeltik tarlalarına veriliyordu.” diye konuştu.