Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Adnan Özçelik, bu çiçeğin yetişmesi için Antalya ikliminin uygun olduğunu söyledi.
Kesme çiçek olarak yetiştiriciliği yapılan orkidenin 3 türü bulunuyor. Phalenopsis, Dentrobium ve Cymbidium olarak adlandırılan orkide türleri aslında tropik iklim koşullarında yetiştiriliyor. Türkiye’de Yalova ve İstanbul çevresinde sadece 3-4 hektar gibi çok cüzi bir alanda Cymbidium türü orkidenin üretimi yapılıyor.
Şimdi de Phalenopsis cinsi orkidenin deneme amacı ile üretimine başlandı. TÜBİTAK’ın da desteği ile sadece Antalya’da yetiştirilen orkideden olumlu sonuç alındı. Son zamanlarda Antalya ve çevresinde örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan modern seralar ve üretim teknolojilerini kullanan büyük işletmeler kurulduğunu belirten Dr. Adnan Özçelik, bu tip modern sera ve teknolojilerin birkaç gül serası dışında çiçekçilik alanında kullanılmadığını söyledi.
Bu türlü seralarda orkide ‘anthurium’ gibi nadide türler yetiştirildiği takdirde gerek yurt içi, gerekse ihracat gelirlerinde önemli artışlar olacağını aktaran Özçelik, bu türlerin geleneksel örtü altı yetiştiriciliğindeki türler içinde yer almayan ve yetiştiriciliği bilinmeyen türler olduğunu ifade etti.
Yetiştirmesi ve bakımı oldukça zor olan, buna karşılık olarak da görünümü ve değeri ile açamayacağı gönül kapısı olmadığına inanılan orkidenin bir dalının üreticiden çıkışı 15 ile 40 YTL arasında. Özçelik, bu dalın satıcılarda 110 ile 250 YTL’yi bulduğunu anlatıyor.
Dünyanın en pahalı çiçeklerinden olan orkidenin topraksız ortamda, kaya yünü veya cam yünü diye adlandırılan ve ağaç artıklarından oluşan maddelerin içinde yetiştiriliyor. Bu çiçeklerin köklerin dışarıda olduğundan ve yetişmesi için oda sıcaklığının kışın 14-15 derece yazın ise 30 dereceyi geçmemesi gerekiyor.
Antalya’da deneme amacıyla üretimine başlanan Phalenopsis cinsi orkide bitkisinden yılda 2 çiçek elde ediliyor. Ancak bitki dikimden sonra 5-6 yıl boyunca ürün verebiliyor.