ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE YENİ YAKLAŞIM
İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Türkiye’de son dönemlerde artış gösteren orman yangınlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a verdiği demeçte Tolunay, yalnızca söndürme kapasitesine dayanmanın yangınlarla mücadelede yeterli olmadığını belirtti. “İki yıl önce Türkiye’nin havadan ve yerden söndürme kapasitesine sahip en büyük filosu kuruldu. 105 helikopter, 14 insansız hava aracı, 20’den fazla uçağımız var,” diyen Tolunay, mevcut güçlü altyapıya rağmen yangın sayısının yükseldiğine dikkat çekti.
YANGINLARIN ARTIŞINA DİKKAT
Tolunay, geçen yıl 3 bin 797 orman yangını çıktığını ve bu yangınlar sonucunda 27 bin hektar alanın yandığını ifade ederek, “Bu, 1937’den bu yana en yüksek rakam,” şeklinde konuştu. Yangınların önlenmesi için yeni bir stratejinin gerektiğini vurgulayan Tolunay, “Yeni stratejimiz söndürmek değil, yangın çıkmasını önlemek olmalı,” dedi. Yangınların çoğunun insan kaynaklı olduğuna işaret eden Tolunay, önleyici tedbirlerin artırılması gerekliliğini vurguladı.
Uzmanlara göre, iklim değişikliği, kuraklık ve insan faaliyetleri yangın riski üzerinde etkili oluyor. Tolunay, yalnızca müdahale gücüne güvenmenin yeterli olmadığını belirterek, “Yangın öncesi risk azaltma politikalarının hayata geçirilmesi artık kaçınılmaz,” dedi. Önleyici tedbirlerin artırılması gerektiği konusunu yeniden gündeme getirirken, bu durumun orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir adım olabileceğini ifade etti.