Bayanlar, biraraya gelerek her Ramazan bayrami öncesinde oldugu gibi firinlar önünde siraya girerek kömbe yapiyorlar. Hazirlanan kömbeler bayraminda misafirlere ikram edilecek.
Simitçi firincilarindan Mehmet Sergi, 3 yildan beri kömbenin tavasini 1 YTL’ye pisirdiklerini, ancak vatandaslarin buna ragmen son zamanlarda kömbelerini evlerinde pisirdigini söyledi. Artik eskisi gibi tava tava kömbe yapma döneminin kapanmaya basladigini belirten Sergi, “Bayanlar sirf gelenek bozulmasin diyerek hala kömbe yapiyorlar. Eskiden 20 tava yapilan kömbe dönemi sona erdi. Ancak vatandaslarin geleneksel kömbeyi yapmak için gayretli olduklari gözleniyor. Bazi vatandaslar ekonomik kriz sebebi ile fiyatlari asiri yükselen kömbe malzemelerini alamadiklari için kömbe yapmiyorlar veya az yapiyorlar” diye konustu.
Kömbenin Osmaniye ile özdeslestigini, Ramazan bayraminin burada kömbe ile anildigini dile getiren Sergi, birçok gelenek gibi kömbe geleneginin kaybolmaya basladigini üzüntüyle söyledi. Sergi, “Eskileri arar olduk. Bir zamanlar firinlarin önünde tava kapma için yarisirdi vatandas. Herkeste bir kömbe yapma telasi vardi. Simdi kömbeler evde yapiliyor. Her geçen yil kömbe geleneginin kayboldugunu görmek bizleri rahatsiz ediyor” dedi.
Bayanlar tarafindan hazirlanan kömbelerin kokusu sokaklara kadar yayiliyor. Içerisinde degisik malzemelerin bulundugu bayram kömbesinin en büyük özelliginin uzun süre bozulmamasi ve bayatlamamasi oldugunu belirten 70 yasindaki Müzgen Çitirik da, ellerinden geldigince kömbe gelenegini torunlarina aktarmaya çalistiklarini söyledi. Simdi eskisi kadar kömbenin yapilmadigini belirten Çitirik, kömbenin Ramazan bayraminin habercisi oldugunu dile getirdi. Her yörenin kendisine ait gelenekleri oldugunu kömbenin de Osmaniye bölgesinin Ramazan bayrami öncesinde yapilarak bir gelenek haline geldigini aktaran Çitirik, “Ben çocuklugumda böyle gördüm ölene kadar da kimse yapmasa da ben kömbe yapmaya devam edecegim” dedi.