Sempozyum, eski ve yeni çalgılardan oluşan konser ve gösterilerle güçlendirilirken, bilimsel bir etkinlik olarak akademik çalışmalara da zemin oluşturacak. 600 yıllık tarihi boyunca Anadolu, Balkanlar, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar’a kadar geniş bir coğrafyadan etkilenip beslenen, ancak bugüne kadar bilimsel bir araştırma alanı olarak hep ihmal edilen Osmanlı musikisi, bu organizasyonla ilk kez bilimsel bir zeminde ele alınacak.
Organizasyon hakkında bir açıklama yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bugüne kadar Osmanlı kültürü ve mirasının adeta ihmal edildiğini belirterek, herkesin bu kültürel mirasa sahip çıkması gerektiğini söyledi.
“Bu bir Türkiye projesidir” diyen Başkan Bozbey, Osmanlı kültürünü anlamayı, anlatmayı ve yaşatmayı amaçlayan bu organizasyonun uzun vadedeki hedefinin ise, Osmanlı’nın başkenti Bursa’ya bir “Osmanlı Müziği Araştırma Merkezi” kazandırmak olduğunu işaret etti.
Senpozyumun Onursal Başkanı olan Prof. Yalçın Turan ise, bir belediye başkanının Türkiye’de ilk kez böylesine değerli bir çalışmaya kucak açmasını takdirle karşıladıklarını belirterek, “Osmanlı kültürünün çok zengin bir birikimi var, ancak yazıya dökülmediği korunmadığı için büyük ölçüde kaybedilmiş durumda. Bu sempozyumda 40’ı aşkın bilim adamı biraraya gelecek ve yayınlanan bildiriler bir kitapta toplanacak” diye konuştu.
Sempozyumun Yürütme Kurulu üyesi Okan Murat Öztürk’de, bu organizasyonun dünyada ilk kez bu konuda bilimsel bilgi üretimine dönük bir projenin, “Osmanlı Musikisi Araştırma Merkezi”nin ön hazırlığı olduğunu uşaret eti.
Konser, sergi ve seminerlerle de zenginleştirilecek olan sempozyuma, bugün ayrı devletler de olsa bir zamanlar Osmanlı coğrafyası içinde yeralan ülkelerden bilim insanlarının katılacağını vurgulayan Öztürk, kurulması hedeflenen merkez hakkında bu bilim insanlarının da fikirlerinin alınacağını dikkat çekti.
Nilüfer ilçesi Konak Kültürevi’nde 5 Nisan 2006 tarihinde saat 10.00’da başlayacak olan sempozyumun açılış oturumunda “Kültürel ve tarihi açıdan Osmanlı musikisi” ele alınacak. Mehmet Kalpaklı’nın yöneteceği oturuma; Halil İnalcık, İlber Ortaylı, Tülay Artan ve Talat Halman gibi değerli isimler katılacak. 3 gün sürecek olan sempozyuma Tunus, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Bulgaristan ve İran gibi pek çok ülkeden bilim insanları ve müzikologlar da katılacak.