Oto tamircileri is doyumu en yüksek meslek grubu

MERSIN - Mersin Üniversitesi tarafindan "Is Doyumu, Monotonluk, Otonomi ve Kazaya Yatkinlik" konulu arastirma sonucunda meslek gruplari içinde, is doyumu en yüksek meslek grubunun oto tamircileri oldugu belirlendi.

Gödelek, arastirmada ele alinan meslek gruplari içinde, is doyumu en yüksek meslek grubunun oto tamircileri oldugu, bunlari sirayla kuaförler, tezgahtarlar ve büro çalisanlarinin izledigini belirtti.

Kisilerin isyerinden doyum aldigi sürece mutlu olabilecegini ifade eden Gödelek, “Isyerinde doyumsuzlugun nedenleri, patron ya da amirin tutumu, maas, çalisilan ortam gibi etkenler olabilir. Biz çalismamizda doyumsuzlugun kaynagini, isin kendisinde aradik. Tekrarlara dayali bir is monotondur. Monoton bir is sikicidir; dolayisiyla kisinin doyumsuz olmasina yol açar. Kisi isine kendi yaraticiligini katabiliyor, kendi tarzini yaratabiliyorsa yani otonomi varsa, isinden doyum da alir. Isimizden doyum almiyorsak mutlu degiliz. Is doyumunun bir ölçütü de, iste kisinin kontrollü bagimsiz kararlar almasina baglidir. Çalismamda tüm bu ölçütleri denedim. Isinden doyum alan insanlarin, islerinin monoton olmadigini ve yaptiklari ise kendi yaraticiliklarini kattiklarini bulduk” diye konustu. Is doyumu düsük, isine kendi yaraticiligini katmayan, tekrara dayali islerde çalisan kisiler, isyerinde kazaya daha yatkin hale geldigini belirten Gödelek, arastirmanin 2005 yilinda Mersin’de tezgahtar, kuaför, oto tamircisi ve büro çalisani olmak üzere 400 denek üzerinde yapildigini söyledi. Gödelek, “Deneklerin bütünü dikkate alindiginda yüzde 82’sinin düsük gelir düzeyinde yer aldigi görülür. Yani bu deneklerin geliri aylik 250 milyon liranin altindadir ve hepsi sigortasiz çalistirilmaktadir” diye konustu.

Arastirmanin temel amacinin, is doyumu, monotonluk, otonomi degiskenleri arasinda bir iliskinin varligini test etmek oldugunu dile getiren Göelek, is doyumunun günlük yasamimizi etkiledigini belirterek sunlari söyledi: “Is doyumu, psikolojik sagligimizla çok yakindan ilgilidir. Monotonluk ve otonomi; is doyumu üzerinde etkilidir. Is doyumu ise baglilik, diger bir deyisle isyerine adanmislik ve kazaya yatkinlik üzerine de etki yapar. Arastirmaya baslamadan evvel, is doyumu ile isin monotonlugu ve isteki otonomi arasinda bir iliskinin olabilecegi kabul edilmistir. Nitekim arastirma sonucunda bunun farkli is kollarinda var oldugu ortaya konmustur. Is doyumu ile monotonluk arasinda negatif güçlü bir iliski bulunmustur. Yani monoton bir iste çalisanlar ayni zamanda düsük is doyumu yasamaktadirlar. Buna karsin islerinde bagimsiz kararlar alabilen ve bunu uygulayabilenler islerinden doyum almaktadirlar.”

Arastirmada is kazasina yatkin oldugunu söyleyen çalisanlarin, ayni zamanda islerinin monoton oldugunu da ifade ettigini kaydeden Gödelek, isinden doyum aldigini ve isini yaparken otonom oldugunu söyleyen çalisanlarin ise, is kazasina yatkin olmadiklarini belirtti.