Pakistan Kocaeli’den üniversite insa etmesini istedi

KOCAELI -17 Kas 2005 - Pakistan'da meydana gelen deprem felaketinde magdur olan vatandaslara ne gibi konularda yardimci olunacagi yönünde arastirma yapmak için Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan bir kisi bölgeye gönderildi.

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin Pakistan’daki depremzedelere yapacagi yardimlarin alt yapisini hazirlamak ve çesitli incelemelerde bulunmak amaciyla bu ülkeye gönderdigi Belde AS Genel Müdürü Gültekin Görüm, döndü. Muzafferabad kentinde Devlet Baskani Pervez Müserref’le de görüsen Görüm, deprem bölgesindeki insanlarin magdur ve çaresiz oldugunu söyledi.

Pakistan’in baskenti Islamabad’a giden Görüm, buradan depremin vurdugu Muzafferabad, Abbotabad, Batgran ve Balakoto bölgelerine geçti. Görüm, depremin en yogun yasandigi bölgelerdeki manzarayi “içler acisi” olarak degerlendirdi. Zaten fakir olan bölge halkinin, depremden sonra daha da fakirlestigini, insanlarin her türlü yardima ihtiyaç duydugunu söyleyen Görüm, incelemelerinin ardindan yetkililerle görüsmeye basladi.

Muzafferabad’daki Kizilay Merkezi’ni bayram günü esiyle birlikte ziyaret eden Müserref’le bir araya gelen Görüm, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Ibrahim Karaosmanoglu’nun bassagligi mesajini iletti. Büyüksehir Belediyesi olarak deprem bölgesine yardim yapmak istediklerini ifade eden Görüm, Müserref’le öncelikli yardimlar konusunda bir süre fikir alisverisinde bulundu.

Görüm ayrica Kesmir Eyaleti Basbakan Yardimcisi ve Muzafferabad Valisi ile de bir araya geldi. Yapilan görüsmelerde hangi malzemelere daha çok ihtiyaç duyuldugu, yardimlarin hangi bölgelerde yogunlastirilmasi gerektigi, yardim dagitilacak noktalar ele alindi. Yetkililer Görüm’den özellikle, bölge üniversitesinin yeniden insa edilmesi konusunda destek istedi.

Kocaeli’ne döndükten sonra gerekli çalismalara basladiklarinin altini çizen Görüm, Pakistan ve deprem bölgesine iliskin olarak da su bilgileri verdi; “Bu mevsimde gündüz tisört ile gezilebiliyor ama gece inanilmaz bir soguk hüküm sürüyor. Arazi yapisinin çok engebeli olmasi ve bölgenin neredeyse her karis topraginda yerlesim bulunmasi, hem hasar tespitinin tam olarak yapilmasini imkansiz hale getiriyor, hem de yardimlarin dagitilmasini zorlastiriyor. Istanbul Büyüksehir Belediyesi bölgede günlük 10 bin ekmek kapasiteli bir firin kurmus. Ancak firin günde sadece 2 bin ekmek üretiyor. Üretilen ekmekler düzenli bir sekilde dagitilamadigi için talep çok az. Daglardaki yerlesim bölgelerine ulasimi saglayacak yollarin çok az ve dar olmasi, bu konuda da sikinti meydana getiriyor. Bölge halki ekmek yerine, daha çok pilava benzeyen yöresel yiyecekleri tüketiyor.”