EMIRGANdaki Sakip Sabanci Müzesinde yarin açilacak olan Picasso Istanbulda sergisiyle ilgili olarak düzenlenen basin toplantisinda Picassonun torunu Bernard Ruiz-Picasso, Türkiye modern sanata ilgisiyle taninan bir ülke degil. Tablolari buraya getirmek sizin için bir risk degil miydi? Sizi ikna eden ne oldu sorusuna, Hiçbir risk aldigimi düsünmüyorum yanitini verdi. Torun Picasso, sözlerini söyle sürdürdü:
Tablolarin burada sergilenmesi konusundaki hem teknik, hem de güvenlik düzenlemeleri müze yetkilileri tarafindan mükemmel bir sekilde yapildi. Avrupada okullarda tarih dersinde Osmanli Imparatorlugunun ne kadar büyük bir medeniyet oldugunu okurduk. Daha sonra kisisel merakim sonucu birkaç kitap aldim. Türk olmak ne demektir?, Türk medeniyeti nereden baslar? diye merak ettim. Ve sonunda anladimki Türkler en büyük medeniyetlerden birini kurmuslar. Iste o yüzden bu tablolar bugün burada.
26 MARTA KADAR AÇIK
Emirgandaki müzede 26 Marta kadar açik kalacak sergi için tam bilet 10 YTL, grup bileti 7 YTL, indirimli bilet ise 3 YTL olarak belirlendi. Sergi, refakatçisiyle gelen 14 yas alti çocuklar ve engelliler için ücretsiz olacak. Bilet fiyatina 25 eser hakkinda Ingilizce ve Türkçe olarak hazirlanmis sesli bilgilendirme sistemi de dahil olacak. SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Türkiye için bir ilk olan sergide Picassonun tüm dönemlerini kapsayan 135 eserin yer alacagini belirtti. Ölçer, sergide sanatçinin Ispanyadaki ilk gençlik yillarina dair çizimlerin de bulundugunu söyledi. Sabanci Holding CEOsu Ahmet Dördüncü ise Sabanci Holdingin sadece is alaninda degil sosyal alanda da liderligi bulundugunu belirterek Picasso sergisine sponsor olarak evrensel zenginlikleri Türk insaniyla bulusturmayi amaçliyoruz dedi. Sabanci Holding Yönetim Kurulu Baskani Güler Sabanci ise Picassonun eserlerinin Türkiyeye getirilmesinin Sabanci Müzesinin uluslararasi müzecilik normlarini yakaladigini kanitladigini söyledi.
Torun Picasso: Resimde çok yeteneksizim
Picasso Istanbulda sergisinin küratörü, FABA (Fundacion Almine Bernard Ruiz Picasso para el Arte) Vakfi baskani ve Picassonun torunu Bernard-Ruiz Picasso, Hürriyete konustu. Iste torun Picassonun anlattiklari:
15INDE MIRASÇI
Böyle bir ikonun torunu oldugumu çok geç anladim. Çünkü babam ondan öyle bahsetmiyordu. O onlarin babasiydi sadece. Benim de sadece dedem. Bir gariplik oldugunu, yani onun özel biri oldugunu biliyordum ama tam ne oldugunu bilmiyordum. Ne zaman ki babam Paul kanserden öldü, bütün avukatlar etrafima toplandi, o zaman fark ettim her seyi. 15 yasindaydim ve mirasçilarindan biri olarak yasal bir çok seyle ugrasmak zorunda kaldim.
KABILIYETIM YOK
Resimde çok yeteneksizim gerçekten. Bana araba motoru tamir et deseniz eminim daha iyi yapabilirim. Su anda esim Alminele beraber kurdugumuz vakifta da modern sanatçilari izliyoruz. Dedem de zamaninin sanatçilarina çok önem verir, onlari anlamaya çalisirdi.
BABAANNEMIN INADI
Babaannem Olga Kokhlova, Rus balesinde balerindi. Rus geleneklerine bagli çok sert bir kadin oldugunu biliyorum. Kendisi ölene kadar dedemden bosanmayi kabul etmedigi için dedem diger beraber oldugu kadinlardan olan çocuklarini nüfusuna geçirememisti. Ancak o öldükten sonra son karisi Jacqueline Roque ile evlenebildi.
RESIM ILK SIRADA
Dedemin bir kadin düsmani olarak görülmesini çok yanlis buluyorum. Sevdigi kadinlarin hepsiyle uzun süre beraber oldu, onlardan çocuk yapti ve onlari gerçekten sevdi. Evet, kalplerini kirmis olabilir ama Picassoyla ilgili bence kadinlarin kabullenemedigi baska bir sey vardi. Kadinlar onun hayatinin ilk sirasini alamadilar hiç bir zaman. Ilk sirada hep sanati vardi ve bu kadinlari çok mutsuz etti.
DEDEYLE OYUN
Dedem Picassoyla 13 yasima kadar vakit geçirme sansim oldu. Babam Paul beni her ay onun yanina götürürdü. Beraber yüzmeye giderdik, yerde halida oynardik. Ping pong oynamayi da çok severdi benimle. Bir Akdeniz insani olarak çok sicak bir adamdi. Çocuklari çok severdi çünkü onu yetiskinlerden daha çok sasirtirdi çocuklar.