Polis ve jandarmaya ‘delili kağıda sarmayın’ uyarısı

1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu ile birlikte suç soruşturmasının büyük bir bölümünü oluşturan ‘deliller’ konusunda polis ve jandarmaya uyarı geldi.

Bazı personelin üzerinde parmak izi bulunan delilleri gazete kağıdına sardığına dikkat çeken bakanlık, personelin tamamının delil toplama ve saklama konularında bilinçlendirilmesini istedi. Olay yeri inceleme birimlerinin çalışmaları için, ‘adamı ipten de alır, ipe de götürür’ deyimi kullanılıyor. Deliller üzerinde yapılacak herhangi bir hata suçsuz kişilerin suçlu, suçlunun ise suçsuz olarak nitelendirilmesine neden olabiliyor. Delil toplayan birimin çalışmaları bu açıdan suçun aydınlatılmasında büyük önem taşıyor. İçişleri Bakanlığı, suç delillerinin toplanması konusunda görülen bazı hatalar üzerine polis ve jandarma birimlerine uyarı niteliğinde bir genelge gönderdi. Müsteşar Yardımcısı Alim Barut imzası ile yayınlanan genelgede, olay yerinden toplanan deliller üzerinde bulunabilecek görünmeyen parmak izlerinin görünür hale getirilebilmesi amacıyla laboratuvar ortamında fiziksel ve kimyasal uygulamalar yapılabildiğine dikkat çekiliyor. Parmak izlerinin deliller üzerinde kalabilme süresini etkileyen birçok etmen bulunduğuna işaret eden Barut, “Bu nedenle deliller üzerinde inceleme aşamasına kadar geçen süre içinde delillerin kaybolmadan okunması ve parmak izlerini yok edecek dış etkenlere müdahale edilmesi büyük önem taşımaktadır.” dedi. Olay yerinden toplanacak delillerin usulüne uygun şekilde toplanması ve paketlenmesi gerektiğini söyleyen Barut, özellikle düz yüzeylere sahip tabanca, cam ve bıçak gibi deliller üzerinde yapılan hatalı paketlemenin delil yüzeyinde bulunan parmak izlerini bozduğunu ya da tamamen ortadan kaldırdığına vurgu yaptı.

Müsteşar Yardımcısı Barut, “Toplanan deliller paketleme işlemleri sırasında uygun paketlenmeli ve delil yüzeyinin ambalaj malzemesi ile fiziksel teması engellenmelidir.” diye konuştu. Olay yerinden toplanan delillerin hangi usul ve esaslara göre paketleneceğinin ilgili mevzuatlarla belirlendiğini söyleyen Alim Barut, şöyle devam etti: “Parmak izi tespit işlemleri için laboratuvara gönderilen delillerle ilgili olarak cumhuriyet başsavcılıkları, il jandarma komutanlıkları ve il emniyet müdürlüklerinde hizmet veren ilgili personelin bilinçlendirilmesi ve olay yerlerinden toplanan deliller üzerinde yapılan parmak izi incelemelerinden olumlu sonuç alınabilmesi için söz konusu delillerin belirlenmesinde yönetmelik hükümlerine ve niteliğine en uygun olanların gönderilmesi, inceleme sonuçları açısından büyük önem arz etmektedir.” Barut, delillerin muhafaza ve paketleme ve sevk işlemleri sırasında yönetmeliklerde belirtilen esaslara harfiyen uyulması talimatını da verdi.