PUTİN’DEN BARIŞ GÖRÜŞMELERİ TEKLİFİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna ile doğrudan barış görüşmelerine başlayabilmeyi önerdi.
ZELENSKİ’DEN GÖRÜŞME AÇIKLAMASI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Perşembe günü Türkiye’de Putin ile görüşeceğini ifade etti. Zelenski, “Ukrayna, diplomasi için gerekli zemini sağlamak üzere Pazartesi günü tam ateşkesin başlamasını bekliyor.” dedi.
TRUMP’DAN UKRAYNA’YA ÇAĞRI
ABD Başkanı Donald Trump ise, “Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile bir ateşkes anlaşması yapmak istemiyor; bunun yerine, Perşembe günü Türkiye’de bir araya gelip bu kan gölüne son verilmesine yönelik olası bir çözümü müzakere etmek istiyor. Ukrayna bu teklifi derhal kabul etmelidir.” şeklinde konuştu. Trump, anlaşmanın mümkün olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini vurguladı ve “Eğer mümkün değilse, Avrupalı liderler ve ABD mevcut durumu net şekilde görebilir ve buna göre hareket edebilir!” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN’DAN DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ardından Putin ile telefonda görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, Macron ile görüşmesinde Türkiye’nin ateşkes ve kalıcı barışın sağlanması için müzakerelere ev sahipliği yapmak dahil her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ile yaptığı görüşmede ise Erdoğan, İstanbul’daki görüşmede kapsamlı bir ateşkes sağlanmasının barış görüşmeleri için gerekli ortamı oluşturacağını ifade etti.
AVRUPA LİDERLERİNDEN ATEŞKES GÜVENCESİ
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitti. Avrupalı liderler, Putin’den 30 günlük koşulsuz ateşkesi kabul etmesini talep ederek geniş çaplı yeni yaptırım tehdidinde bulundular. Macron, Putin’in önerisini ilk adım olarak değerlendirip bunun yeterli olmadığını vurguladı. Merz de öneriyi iyi bir işaret olarak tanımladı. Putin’in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, müzakerelerin cephedeki durumu ve 2022’deki müzakereleri göz önüne alarak gerçekleşeceğini söyledi. 2022’deki taslak metin, Ukrayna’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin uluslararası güvenlik garantileri karşılığında kalıcı olarak tarafsız kalmasını öngörüyor.
PUTİN’DEN İSTANBUL’A DAVET
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, “Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan ediyoruz.” diyerek 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasını önerdi. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna müzakerelerinin düzenlenmesindeki rolüne dikkat çeken Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. Putin, “Yarın Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşmemiz var. Kendisinden Türkiye’de müzakerelerin yapılması için böyle bir fırsat sağlamasını rica ediyorum. Ukrayna’da barış arayışına katkıda bulunma isteğini teyit etmesini umuyorum. Ukrayna ile ciddi müzakereler yapmaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.