Emrah İriç yazdı…
İçinizde eminim radyo dinlemeyeniniz yoktur. Ve yine eminim ki bu ülkede TV seyretmeyen ama radyo dinleyen insan sayısı da az değil.
Türkiye’de milyonlarca insan evinde, işyerinde, arabasında, toplu taşıma araçlarında bir şekilde radyo dinliyor, dinlediği radyo ve radyocusuyla bütünleşiyor.
Profesyonel 7 sene, amatör 14 senedir bu mesleğin içinde olan bir medya mensubu, bir basın çalışanı olarak tanıdığım, bildiğim birçok meslektaşımın yakındığı şeydir bu: ‘Devlet büyüklerimiz bizi adam yerine koymuyor!’
En taze örnek daha dün yaşandı. 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül devlet erkanına bir resepsiyon verdi. Yarın da medya mensuplarına bir resepsiyon verecek. Ancak bize ulaşan bilgilere göre sağolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın basın danışmanları radyocuları davetliler listesine eklemeyi uygun görmemişler.
Peki neden?
Teknolojisi ve demokrasisi modern hale gelmiş birçok Avrupa ülkesinde devlet başkanları önemli açıklamalarını, ulusa seslenişlerini vs. radyolardan gerçekleştiriyor. Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya, İsrail vb. ülkelerde ülkelerini ve dünyayı ilgilendiren önemli açıklamaların birçoğu ilk olarak radyodan yapılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bush, ordularının Irak’a girdiğini ilk radyodan duyurmuştu. İsrail Başbakanı Lübnan’a yapılan saldırılarla ilgili önemli gelişmeleri halkına duyurmada ilk tercihini radyolardan yana kullanmıştı. Oysa Türkiye’de bir başbakan, bir devlet bakanı, telefonla olsun yayına katılmaya tenezzül etmiyor. Yani Türkiye’de önemli yerleri işgal eden siyasetçilerimiz radyoları ve radyocuları görmezden geliyor, adeta radyoculara burun deliklerinden bakıyorlar.
Peki neden?
Başbakan bir resepsiyon verir. Yine radyocular yok. Bakanlar verir, yine yok.
Peki neden?
Bu ülkede bir cumhurbaşkanının, bir başbakanın, bir bakanın, davetliler listesine girmeye layık bir tek ulusal radyo ve radyocusu yok mu? Yoksa eğer açıklasınlar.
Eğer yoksa bu medyamızın çok büyük bir ayıbıdır. Eğer varsa ki mutlaka vardır! O zaman sorun nerede? Protokol listesinde neden radyocular yok?
Devlet kanadının ulusal medya listesinde maalesef radyolar yok. Sözün özü, bu ülkede ulusal radyolar üvey evlat muamelesi görüyor.
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere devlet büyüklerimizi, radyoları ve radyocuları görmezden gelmemeye davet ediyor ve bizimle aynı düşünceyi paylaşan ve aynı derdi taşıyan meslektaşlarımızı da destek vermeye çağırıyorum.