Rahime Hatun kitabıyla ilgili şok iddia

Osmaniye'nin kurtuluşunda önemli yer tutan ve bir şehirle adeta özdeşleşen 'Rahime Hatun' diğer adıyla Tayyar Rahmiye'nin Milli Savunma Bakanlığı tarafından çıkartılan bir kitaptaki resmi ve bilgiler tartışmaya konu oldu.

Akrabaları ve Rahime Hatun’un İl Özel idareler binası karşısındaki heykeli de iddiaları destekler mahiyette. Araştırmacı – Yazar İsmet İpek, MSB’nin 1998 yılında yayınladığı “Milli Mücadelede ve Cumhuriyetin İlk Yıllarında Kadınlarımız ” adlı kitaptaki fotoğraf ve birçok bilginin doğru olmadığını iddia etti.

Türk tarihinde kadın kahramanların önemli yer tuttuğuna değinen İpek, 30 yaşında şehit olan Rahime Hatun’un MSB tarafından basılan kitaptaki silahlı kadın fotoğrafının çok yaşlı göründüğünü söyledi.

İpek, “Giysileri ve önünde bulunduğu huğ(bir tür silah) yapı da Osmaniye ile ilgili değildir. Rahime Hatun’un bir huğ önünde fotoğraf çektirmiş olduğunu düşünmek bile 1920’li yılların olumsuz şartlarında çok mümkün değildir” dedi.

Kitapta fotoğrafın yanında Rahime Hatun ile ilgili şu bilgiler yer alıyor; “Adananın kadın kahramanlarından bir başkası Osmaniye ilçesi Kaypak nahiyesi Raziyeler köyünden Rahmiye hanımdır. 9. Tümenin 1920 Şubatında Hasanbeyli civarındaki Fransız Kuvvetleri ile yaptığı muharebeye müfrezesiyle Rahmiye Hanım da katılmıştır. Muharebe esnasında ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığından dolayı kendisine Tayyar Rahmiye lakabı verilmiştir.”

Milli Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kadınların tanıtıldığı kitapta Rahime Hatunla ilgili olarak verilen bilgilerin neredeyse tamamının yanlış olduğunu savunan İpek şunları söyledi. “Öncelikle Rahime Hatun’un adının Tayyar Rahmiye olduğunu Osmaniye’de hiç kimse söylememektedir. Akrabaları dahi bu ismi ilk defa duyduklarını söylemektedir. MSB kitabındaki bu bilgilerin tamamı yanlıştır. Rahime’nin köyü Adana’nın değil Osmaniye’nin ilçesidir. Kitabın yayın tarihinden iki yıl önce yani 1996’da il olan Osmaniye Türkiye’nin 80. ilidir. Bu bilgi göz ardı edilmiştir. Raziyeler Köyü Osmaniye Merkez ilçesinin eski bir köyüdür. O köyün adı da Raziyeler değil Kayalı köyüdür. Kaypak ile Raziyelerin de Kayalı’nın da idari bağı yoktur. Rahime Hatun 1920 Şubat’ında Hasanbeyli ilçesinde değil 5 Ağustos 1920’de Osmaniye merkezindeki Fransız karargâhı olan Hacı Ökkeş’in evine yapılan baskında şehit düşmüştür” diye konuşarak kitaptaki bilgilerin yanlışlığına işaret ediyor.
İpek, kitabın gerekli bilgi ve dokümanlar yeniden gözden geçirilip buradaki akrabalarının da görüşü alınarak yeniden düzenlenmesi ve tarihi yanlışların düzeltilmesi gerektiğini ifade ediyor.
İpek, kendisine en çok benzeyen yeğeninin kardeşi Mustafa’nın kızı Rahime’nin olduğunu söylendiğini Rahime Hatun’un eşkali belirlenirken bu bilgilerden faydalanabileceğini sözlerine ekledi.
Kadın kahramanlardan Rahime Hatun’un Osmaniye PTT kavşağı yanında bulunan heykeli de iddiaları destekler yönde. Rahime Hatun’un yeğenlerinden Ahmet Yılmazer teyzesi Rahime Hatun’un heykeldeki resme benzetilerek yapıldığını söylüyor.
Yılmazer “Teyzemin Annem Meryem Mustafa Abdullah isimli 3 kardeşi var. Mustafa dayımın kızı Rahime teyzeme çok benzermiş o yüzden ona teyzemin ismi verilmiş. Teyzem Osmaniye’nin kurtuluşunda çok büyük görevler üstlenmiş. Bir çatışmada ise şehit düşmüş” diye konuşuyor.