BEKLEYEN RANDEVU TALEPLERİ KARŞILANIYOR
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Temmuz 2024 itibarıyla bekleyen randevu taleplerinin yaklaşık 4 milyon seviyesine ulaştığını ve bu taleplerin büyük ölçüde karşılandığını bildirdi. Şu an itibarıyla, 81 ilde 72 branşta aynı gün içerisinde randevu alma imkanı sunuluyor. Yeni sistemde uygun randevu bulunamadığı takdirde aile hekimine yönlendirme önerisi veriliyor; ancak bu yönlendirme zorunlu olmuyor. Ayrıca, 5 milyon kişiye yeni teşhis konulduğu da ifade edildi.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE YENİ UYGULAMALAR EKLENİYOR
Aile sağlığı merkezlerinde akupunktur ve fitoterapi gibi alternatif sağlık uygulamaları, mesai saatleri dışında sunulacak. Bakanlık, aile hekimliği birimi başına düşen ortalama nüfusu 2028 yılı sonunda 2 bin 500’e indirmeyi hedefliyor. Hastanelerle entegrasyon sağlanarak aile hekimleri, hastanelerle doğrudan iletişim kurabiliyor. Akılcı ilaç kullanımı sayesinde gereksiz ilaç tüketiminin azaldığı da vurgulandı.
ANTİBİYOTİK KULLANIMI ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLİYOR
Memişoğlu, antibiyotik direncine bağlı enfeksiyonların her yıl yaklaşık 700 bin kişinin yaşamını yitirmesine sebep olduğunu söyledi. Doğru dozda ve süreyle ilaç kullanımının önemine dikkat çekti. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve mide koruyucuların gereksiz kullanımında anlamlı bir düşüş sağlandığını ifade etti.
TIBBİ KENEVİR KULLANIM ALANI GENİŞLİYOR
Tıbbi kenevirin, nörolojik hastalıklar, akne, kronik ağrı, şizofreni, kaygı bozuklukları, mide bulantısı, diskinezi, sedef hastalığı, romatoid artrit ve bazı kalp rahatsızlıkları gibi 15 farklı hastalıkta bilimsel temellere dayalı şekilde kullanılacağı açıklandı. Bu ürünlerin yalnızca Sağlık Bakanlığı onayıyla ve reçeteyle eczanelerde temin edilebileceği belirtildi.