Ilin cografi yapisindan dolayi hava sirkülasyonun az olmasinin kirli havanin insan sagligi üzeride olumsuz etkilere yol açabilecegi kaydedildi.
Rize Çevre ve Orman Müdürlügü Çevre Yönetimi ve Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) Planlama Sube Müdürü Sahin Öner, geçmis yillarda hava kirliligi çok yogun oranda yasandigi için bu konuda siki tedbirler aldigini söyledi. Öner, Mahalli Çevre Kurulu karari ile evsafi belli olmayan kalitesiz kömürlerin ve 6 numarali fuel-oilin kullaniminin yasaklandigina dikkat çekti.
Rize Belediyesi Zabita ekipleri ile birlikte gerekli denetimleri yaptiklarini ifade eden Öner, yapilan denetimlerde, Mahalli Çevre Kurul kararina uymayan satici veya tüketicilere cezai islem uygulandigini belirtti. Öner, satici ve tüketici bazinda su ana kadar 4 milyar 200 milyon lira ceza kesildigini kaydetti.
2004 yili verilerine göre Rize’nin birinci derecede hava kirliligi yasayan bir il olduguna dikkat çeken Öner, hava kirliliginde ilin cografi yapisinin da önemli bir etken olduguna vurgu yapti. Öner, “Yogunlasan kirli hava, hava sirkülasyonun olmamasi ve denizle daglarin arasinda sikisip kalmasindan dolayi lokal kilici bir etkiye sahip. Bu da insanlarda birçok kalici hastaligin olusmasina neden olabiliyor. Özellikler, akciger kanseri ve kronik astim krizlerine sebep olabiliyor. Ayrica, öksürük, balgam sikligi, göz, burun ve bogaz tahribati gibi sendromlar gösteren hastaliklara yol açabiliyor.” dedi.
Temiz bir Rize için yasal tedbirlerin yani sira vatandaslara da önemli görevler düstügünün altini çizen Öner, “Vatandaslar evlerine yada binalarina kömür veya sivi yakit alirken bu yakitin satis izin belgesi var mi, analizi yapilmis mi, ne oranda kükürt içeriyor, tozlu mu, açikta mi torbada mi satiliyor bunlara dikkat etsin. Hem kendi sagliklari hem de toplum sagligi için kalitesiz yakit kullanmasinlar.” tavsiyesinde bulundu.
Rize’deki hava kirliligi ciddi boyutlara ulasti
Kis mevsiminin kendini iyice hissettirmesiyle birlikte Rize'deki hava kirliligi ciddi boyutlara ulasti.