Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Romanya'nın Türk firmalarından KDV'yi peşin tahsil ettiğini hatırlatarak, AB üyesi ülkelere bunun uygulanmadığını ve burada bir haksız rekabet ortamının olduğunu söyledi.
Bakan Tüzmen, ''Biz peşin tahsilat yerine AB üyeleriyle aynı muameleyi görmek istiyoruz'' dedi.
Romanya Meclis Başkanı Bogdan Oltenau ve beraberindeki heyet, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i ziyaret etti.
Ziyaretin basına açık bölümünde konuşan Bakan Tüzmen, Romanya'nın Balkanlarda Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu ve bu yıl 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşılacağını söyledi.
Romanya'daki Türk yatırımlarının 3 milyar doları aştığını kaydeden Tüzmen, ülkede altyapı ve üstyapı yatırımlarında Türk müteahhitlerinin yer almasını istedi.
Müteahhitlik yatırımlarının dışında Türk firmalarının yatırım tutarının 630 milyon doları geçtiğini de kaydeden Tüzmen, enerji ve ulaştırma alanındaki işbirliği ortamının artırılması gerektiğini kaydetti. Romanya'nın 1 Ocak 2007'den itibaren AB üyesi olduğunu hatırlatan Tüzmen, Türkiye ile Romanya arasında Gümrük Birliği çerçevesinde daha önce bir Serbest Ticaret Anlaşması yapıldığını belirtti ve şunları söyledi:
''Siz AB üyesi oldunuz, biz hala Gümrük Birliğindeyiz. Romanya'da Türk firmalarından, KDV peşin tahsil ediliyor, AB üyesi ülkelere ise bu uygulanmıyor. Burada bir haksız rekabet var. AB çerçevesinde Gümrük Birliği üyesi olduğumuz için peşin tahsilat yerine AB üyeleriyle aynı muameleyi görmek istiyoruz. Daha rahat ticaret yapmak ve ticaret hacmini artırmak için.''
Tüzmen, iki ülke arasındaki karayolu taşımacılığının da önemli olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2010 yılına kadar 10 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiğini, bu nedenle transit taşımacılıkta daha esnek ve libere sistemi rahatlatacak bir ortamın sağlanması gerektiğine işaret etti.
-ROMANYA'NIN İŞÇİ SIKINTISI-
Romanya Meclis Başkanı Bogdan Oltenau da, iki ülke arasındaki ana hedefin, ticaret hacminin ve yatırımların hacminin artırılması olması gerektiğini söyledi.
Oltenau, ekonomik alanlarda beraber çalışma kapasitesinin de artırılması gerektiğini ifade ederek, Romanya'da işçi bulamama sorunu yaşadıklarını ve bu alanda 500 bin kişiye ihtiyaç duyduklarını anlattı.
Oltenau, bu ortamda iki seçenekleri bulunduğunu ifade ederek, ''Ya batı Avrupa'daki Rumen işçileri geri getireceğiz ya da çalışma piyasamızı açacağız'' dedi.