Romatizmal hastalıklar kadınlara korkulu rüya!

Prof. Dr. Taşkın Şentürk, romatizmal hastalıklarının sebebinin büyük oranda tespit edilemediğini söyledi.

Romatizmal hastalıkların bilinen 200’den fazla türü olduğunu ifade eden Şentürk, hareket sisteminin bileşeni olan kas, kemik, eklem ve bağlarda ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğuna yol açan ve bazen iç organlarda da bozukluklara sebep olan hastalıklara da romatizmal hastalık dendiğini söyledi.

Romatoloji Bilim Dalı tarafından Aydın’daki romatizma hastaları için ”Romatizma” konulu bir seminer düzenlendi. Özellikle hanımların yoğun ilgi gösterdiği seminer, ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesi toplantı salonunda verildi. Konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Taşkın Şentürk, romatizma konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

Romatizmal rahatsızlıkların erkeklere oranla kadınlarda daha çok görüldüğünü belirten Şentürk, bu tür rahatsızlıkların daha çok 50 yaş ve üzerindeki insanlarda ortaya çıktığına dikkat çekti. En iyi tedavinin erken teşhisle mümkün olduğunu kaydeden Şentürk, kalıcı ve devamlı ağrısı olan, vücudunun her iki yanındaki eklemlerde şişlik bulunan kişilerin, romatoid artrit taraması için mutlaka hekime başvurması tavsiyesinde bulundu.

”Romatizmal rahatsızlığı olan bir hastada düzenli tıbbi bakım, hastalığın durumunu takip etmek, ilaçların etkinliğini ve olası olumsuz etkilerini değerlendirmek ve gerektiğinde tedavileri değiştirmek, takipte düzenli doktor ziyareti önemlidir.” diyen Şentürk, şöyle devam etit: ”Ayrıca, hasta ve hasta yakınlarının hastalıkla daha iyi baş etmelerini sağlamak ve yaşam kalitelerini artırmak için son derece önemlidir. Hastalık türü, iltihabi romatizmal hastalıklar ve iltihabi olmayan romatizmal hastalıklar olmak üzere iki çeşittir. İltihabi olmayan romatizmaların en önemli örneği, eklemlerde ortaya çıkan artrozlardır. Halk arasında kireçlenme olarak da adlandırılan artroz (osteoartrit) en sık görülen eklem hastalığıdır. Eklemde iltihap yok ancak aşınma vardır. En sık kalça ve diz eklemlerini etkiler. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Ağrı genellikle hareket sonrasında ortaya çıkar, sabah yoktur. Romatoid artrit en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Eklemlerde ağrı, şişlik, katılık ve fonksiyon kaybına neden olabilen iltihabi bir hastalıktır. Nadiren birkaç hafta ya da ay sürebilir, ancak genellikle ömür boyu devam edebilen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülür. Görülme sıklığı 20-50 yaşları arasında en fazla olmakla beraber çocuklarda ve gençlerde de görülmektedir.”

Romatizmal hastalık olanlarda bağışıklık sisteminin bozulduğunu ve vücudun kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı savaş başlattığını kaydeden Şentürk, ”Genelde eklemleri simetrik olarak tutar, yani bir diz veya el tutulduğunda diğer diz veya elin de tutulması beklenir. Genelde el bileklerini ve ele en yakın parmak eklemlerini etkiler. Ancak eklemlerin yanında vücudun diğer bölümlerini de tutabilir. Genellikle kronik bir hastalıktır, yani süreklidir ancak zaman zaman alevlenmeler olur. Bu zamanlarda semptomlar daha da belirginleşir. Romatoid artrit aynı zamanda daha yaygın kemik kaybı ve sonuçta osteoporoza (kemiklerin kırığa daha yatkın olmaları) neden olabilir. Hastalığın ilk bir iki yıl içinde kemiklerde hasara yol açtığına inanılmaktadır.” şeklinde konuştu.