Rusya ile Çin enerji konusunda anlaştı

Stratejik ortak konumundaki Çin ile Rusya arasında dev enerji ve altyapı anlaşmaları imzalandı.

Başkent Pekin’e bu sabah gelen ve öğleden sonra Çin Cumhurbaşkanı Hu ile bir araya gelen Putin, temaslarını iki ülke arasında imzalanan petrol ve doğal gaz alanındaki 3 enerji anlaşması ile diğer 12 ticaret işbirliği anlaşmasıyla sürdürdü.

İmzalanan 3 anlaşma, Çin’in devlete ait petrol şirketi China National Petroleum Corp. (CNPC) ile Rusya’nın petrol şirketi Rosneft arasındaki ileri işbirliğini; Rusya’nın doğal gaz şirketi Gazprom’un Çin’e sağlayacağı doğal gaz ile ilgili olarak CNPC ile yaptığı memorandum ve CNPC ve Rus boru hattı nakil şirketi Transneft arasında görüşmelerin özeti niteliğindeki belgeyi kapsıyor. Taraflar ayrıca telekomünikasyon ve ulaşım sektörlerinde de daha güçlü işbirliği sözü verdi.

Yapılan doğal gaz anlaşması gereği Rusya, Çin’in ekonomik ve sanayi gelişimine destek vermek üzere bu ülkeye büyük miktarda doğalgaz aktaracak. Sibirya’dan Çin’e uzanacak iki ayrı boru hattının inşa edileceği kaydedilirken, bu hatların her birinin yılda 40 milyar metreküp doğalgaz taşıyacağı açıklandı. Ancak anlaşma, Sibirya’dan petrol taşınması için ayrı bir hat inşa edilmesini öngörmüyor. Putin, konu ile ilgili olarak yaptığı konuşmada Çin’in ekonomik ve sanayi gelişimine destek vermek amacıyla Sibirya’nın batısı ve Rusya’nın doğu ucundaki bölgelerden büyük miktarlarda doğalgazın bu ülkeye aktarılacağını söyledi.

Yapılan doğal gaz anlaşmasının mali ayrıntıları ile ilgili iki tarafın görüşmeleri sürdüreceği ifade edilirken, Gazprom’un başkanı Alexei Miller, anlaşmanın zaman ve ölçeği hakkında Çin’in CNPC firmasıyla uzlaştıklarını söyledi. Çin ve Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden ve veto hakkına sahip. Putin’in 2 gün sürecek ziyareti sırasında iki ülke arasında imzalanan enerji, boru hattı ve ticaret anlaşmalarının haricinde ikili ve uluslararası diğer konular da masaya yatırılacak. Bunlar arasında Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması sorunu ile terörizmle mücadeledeki işbirliği ve İran’ın nükleer sorunu gibi konular yaralıyor.

Rusya, bu yıl demiryoluyla Çin’e yüzde 25 artışla 15 milyon ton ham petrol sağlayacak. Moskova bu sene ayrıca Sibirya-Pasifik Hattı’ndan Çin’e uzanan petrol boru hattının döşenmesine de başlayabileceğini bildirdi. Rusya’nın Pekin Büyükelçisi Sergey Razov, halihazırda 30 milyar dolar olan ticaret hacminin 2010 yılında 60-80 milyar dolara yükseltilmesi yönündeki ikili mutabakata vurgu yaptı. Razov, Çin’in doğusundaki Tianwan Nükleer Santrali’nin, iki ülkenin nükleer enerji alanındaki en büyük işbirliği projesi olduğunu ifade etti. Çin lideri Hu Jintao’nun 2005’teki Moskova ziyareti sırasında, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ilişkilerinin ilerletilmesi için 2006’nın Çin’de “Rusya Yılı” ve 2007’nin de Rusya’da “Çin Yılı” olarak ilan edilmesi kararlaştırılmıştı. Putin temasları çerçevesinde, Çin’de “Rusya Yılı” düzenlenmesi dolayısıyla, “Rusya Yılı”nın ve Çin-Rusya Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Çevreleri Zirvesi Forumu’nun açılış törenine katılacak.