Rusya ve Çin İran konusunda kararsız

Avrupa Birliği'nin önde gelen üç ülkesi İngiltere, Fransa ve Almanya İran'ın tartışmalı nükleer programı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmesini isterken Rusya ve Çin bu konuda hala kararsız.

Ancak Erler, UAEA’da ne tür bir karar çıkacağı konusunda bir fikir birliğine varamadıklarını aktardı. AB, Çin, Rusya ve ABD’li yetkililer dün Londra’da bir araya gelerek UAEA’nın toplanmasına karar kılmıştı. Buna rağmen Ajans’tan ne tür bir karar çıkacağı henüz net değil. İngiliz yetkililer, Ajansı’nın yapacağı toplantıda İran’ın BM Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesine yetecek derecede oy çıkacağına inandığını söyledi. İngiliz yetkili, Ajans’tan ortak bir karar çıkmasını beklemiyor.

Öte yandan, İran’la ekonomik ilişkileri olan Rusya ve Çin Tahran yönetiminin BM’ye sevk edilmesine karşı çıkıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a yaptırım uygulanmasının, bu ülkenin nükleer programıyla ilgili sorunun çözümü için ‘iyi yol’ olmadığını belirtti. Ancak İngiliz yetkililer, İran’ın BM Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesinin direk yaptırım uygulanacağı manasına gelmediğinde ısrarcı. İsminin açıklanmasını istemeyen İngiliz bir yetkili, “İran’a direk yaptırım uygulanacağı manasına gelmiyor. Zaman içinde sürekli ve devamlı bir baskı kurmak istiyoruz. New York’a giderek ekonomik yaptırım uygulamayacağız.” dedi. Batılı ülkeler, Tahran yönetiminin uluslararası topluma verdiği sözleri yerine getirmesi halinde müzakere masasına dönebileceklerini belirtiyor. Bu arada İran’ın AB ile tekrar müzakerelere dönmek istediğine yönelik bir mektup yazdığı bildiriliyor.

İran’ın nükleer programından en çok rahatsızlık duyanlardan İsrail’de Rus yönetimini ikna için Moskova’ya bir grup yetkili gönderdi. Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Moskova yönetimi ile İran’ı görüşmek için yarın Rusya’ya gidiyor.