Mayıs ayının sonlarına doğru gerçekleştirilen Levada Merkezi anketi, Rusya’nın vatandaşlarında ülke ilişkilerine dair algılarda önemli değişiklikler olduğunu gösterdi. ABD, Rus halkının gözünde “en büyük düşman” sıfatını kaybetti ve bu sıralamada 4’üncü sıraya düştü. Moscow Times’ın yaptığı habere göre, anket sonuçları perşembe günü kamuoyuna açıklandı. Geçen yıl yapılan benzer bir araştırmada, ABD’yi “en büyük düşman” olarak görenlerin oranı %76 iken, bu yıl bu oran neredeyse yarı yarıya azalarak %40’a düştü. Verilerde bu değişimin nedenleri arasında, Donald Trump’ın tekrar ABD Başkanı olması durumunun, Rusya ile diplomatik ilişkileri yumuşatabileceği beklentisi öne çıkıyor. Trump’ın Moskova ile diyaloğa açık “pragmatik bir lider” olarak sunulması, Rusların Amerika’ya yönelik algısında belirgin değişimler yaratmış olabilir.
Yeni “Baş Düşman” Almanya Oldu
Ankete göre, Rus vatandaşlarının %55’i Almanya’yı, %49’u İngiltere’yi ve %43’ü Ukrayna’yı “en büyük düşman” olarak tanımladı. Almanya’nın birinci sıraya yükselmesi, son aylarda iki ülke arasında yaşanan diplomatik gerginliğin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Moscow Times’ın verilerine göre, son dönemlerde Rus devlet basını, ABD Başkanı Trump’ı Moskova ile uzlaşmaya daha açık bir lider olarak göstermekte. Buna karşın, Almanya ve İngiltere ise Rus medyasında daha eleştirel bir dille ele alınıyor.
Rusya’nın En Yakın Dostları ve Müttefikleri
Ankette sadece düşman ülkelerle sınırlı kalınmadı; Rusya’nın müttefik olarak gördüğü ülkeler de yer aldı. Katılımcıların %80’i Belarus’u Rusya’nın “en yakın dostu” olarak tanımlarken, onu %64 ile Çin, %36 ile Kazakistan, %32 ile Hindistan ve %30 ile Kuzey Kore izliyor. Bununla birlikte, İran’a yönelik olumlu algı geçen yıla kıyasla düşüş gösterdi. 2024’te İran’ı müttefik olarak görenlerin oranı %22 iken, bu yıl bu rakam %11’e geriledi. Levada Merkezi, bu geniş kapsamlı anketi 22-28 Mayıs tarihleri arasında yaptı ve 1613 yetişkin Rus vatandaşının görüşlerini topladı.