Sabanci Telsim’e France Telecom’la ortak giriyor

13 Aralik’ta yapilacak Telsim ihalesi yaklasirken, sürpriz ortakliklar da gündeme gelmeye basladi.

Sabanci Holding, Satelko, France Telecom ise Piramit adli sirketleriyle Telsim ihalesi için ön yeterlilik almisti.

SABANCI Grubu, Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) tarafindan 13 Aralik’ta yapilacak Telsim satis ihalesine yabanci bir ortakla giriyor. Uzanlar’in çimento sirketlerinin satislari disinda, bugüne kadar yapilan özellestirme ihalelerinde, adindan pek söz ettiremeyen Sabanci Grubu’nun, Türkiye’nin ikinci büyük GSM operatörü Telsim ihalesine, France Telecom’un mobil iletisim sirketi Orange ile ortak girmek için anlastigi ögrenildi. France Telecom, mobil iletisim ayagi olan Orange’i dünya GSM devi Vodafone’dan bir süre önce devir almisti. 75 milyon abonesi bulunan Orange, Ingiliz Vodafone’dan sonra Avrupa’nin en büyük GSM operatörü durumunda bulunuyor.

IKI SIRKETTEN BIRI:

Telsim ihalesi için ön yeterlilik alan dünyanin bir numarali GSM operatörü Ingiliz Vodafone’un en büyük rakiplerinden biri olan France Telecom’un (Orange), Sabanci Grubu ile bir süredir sürdürülen ortaklik görüsmelerinin sonuçlandigi belirtildi. France Telecom, Telsim ihalesi için Türkiye’de kurdugu Piramit adli sirketi ile ön yeterlilik alirken, Sabanci Holding de ayni ihale için Satelko adli sirketi ile ön yeterlilik alip bilgi odasina girdi. Simdi anlasan bu iki grubun, Telsim ihalesinde Piramit veya Satelko sirketlerinden birinin adi altinda girmesi bekleniyor.

ESIT ORTAKLIK:

France Telecom’un, Telsim için kurulan yeni ortaklikta, yüzde 50 esit ortaklik istedigi, Sabanci Grubu’nun da bu tür bir isbirligini geçmiste Japonlar basta olmak üzere birkaç uluslararasi sirketle zaten hayata geçirdigi için deneyimli oldugu ve bu istegi hemen kabul ettigi vurgulandi.

SÜRPRIZ ORTAKLIK:

Sabanci Grubu’nun, France Telecom (Orange) ile ortakligini ‘sürpriz gelisme’ olarak nitelendiren telekomünikasyon sektörü uzmanlari, ‘Sabanci Grubu, Orange ile ihaleye ortak girmesi halinde, Telsim’de iddiali olur’ degerlendirmesinde bulunuyor. Bu yilin en büyük satislarinda biri olmasina kesin gözüyle bakilan Telsim’in ihalesi için ön yeterlilik alan uluslararasi firmalardan birinin temsilcisi, ‘Ihale süreci yaklastikça yeni ortaklik ve olusumlarin ortaya çikmasi dogaldir. Yine de France Telecom-Sabanci Holding ortakligi sürpriz oldu’ dedi.

GÜLER SABANCI’NIN SÖZLERI:

France Telecom ile ortakligi sürpriz olarak nitelendiren yetkili, Sabanci Holding Yönetim Kurulu Baskani Güler Sabanci’nin daha önce farkli yerlerde yaptigi degerlendirmelerde, ‘Türk Telekom’da yokuz. Ancak Telsim’e girecegiz, iyi hazirlaniyoruz’ yolundaki sözlerini hatirlatiyor.

Telsim’e 6-7 firma girer Körfez sermayesi de asilir

TELEKOMÜNIKASYON sektörünü yakindan izleyenler, Telsim ihalesinde baslangiçta 15 olan basvuru sayisinin daha sonra 13’e indigini belirterek su noktalara dikkat çektiler: ‘Telsim’in bilgi odasina girmek için 13 firma ön yeterlilik aldi. Ancak bu 13 firmanin, hepsinin katilmasi beklenmemeli. Ihaleye katilan firma sayisi 6-7 civarinda kalabilir. Simdiden bilgi odasina girmeyen ve bu yüzden de ihaleye katilmasi beklenmeyen 3-4 firma var. Mesela Norveçli Telenor bilgi odasina girmedi ve katilmasi da beklenmiyor.’

KÖRFEZ IDDIASI: Telsim için paralarini yatiracak yeni pazarlar arayan Körfez sermayesinin de yogun ilgisine dikkat çeken uzmanlar, özellikle ihalede Dubai kökenli IMAR ve MTC sirketlerin önerecekleri fiyatlarla ciddi rakip olarak öne çikmalari bekleniyor.

VODAFONE’UN CÖMERTLIGI: 171 milyon abonesi ile dünyanin bir numarali GSM operatörü Ingiliz Vodafone tepe yönetimi de, geçtigimiz günlerde Istanbul’da yaptigi bir toplantida, Telsim’e ekonomik olarark en yüksek degeri verebileceklerini hatta biraz da cömert davranabileceklerini açiklamisti.