Saglik Bakanligi’ndan ‘aman dikkat’ uyarisi

ANKARA - Saglik Bakanligi, Ramazan Bayrami öncesi vatandaslara seker tüketimi ve beslenme konularinda uyarida bulundu.

Vatandaslarin bu nedenle ‘cazip bayram sofralari’na dikkat etmeleri gerektigi vurgulanan açiklamada, “Ramazan ayi süresince iki ana ögün seklinde beslenilmesine ragmen, enerji içerigi yüksek besinlerin tüketilmesi kilo alimina sebep olabilmektedir. Ayrica yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmemesi, günlük sivi aliminin düsük düzeyde olmasi durumunda da bagirsak hareketlerinde azalma görülmektedir. Bayramda birdenbire asiri yemek yemek, seker, çikolata, agir hamur isleri ve diger tatlilari asiri tüketmek, sindirim sisteminde ve diger organlarda çesitli rahatsizliklara yol açacaktir” ifadelerine yer verildi.

BAYRAM IKRAMLARINA DIKKAT

Açiklamada, Ramazan ayi sonrasi ilk bayram günü ögününün kahvalti olmasinin önemi vurgulanarak, “Güne kahvalti yapilarak baslanmali, besinler iyi çignenmeli, yavas yavas, azar azar ve sik yenilmelidir. Sivi alimina dikkat edilmeli ve günde yaklasik 1.5- 2 litre su içilmelidir. Agir hamur tatlilari yerine, enerjisi daha düsük sütlü tatlilar tüketilmeli, bagirsak hareketlerinin düzenlenmesi amaciyla sebze ve meyve tüketimi artirilmalidir.

Kizartmalar yerine izgara, firinda yada haslama yöntemiyle pisirilmis yemekler tercih edilmeli, Bayram için hazirlanan degisik türde ve tatta besinler karistirilmadan tüketilmelidir. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan seker, çikolata ve hamur isi tatlilarin yenilen miktarina dikkat edilmeli, bu tür besinlerin çok yogun miktarda enerji içerdikleri, kilo alimina ve çesitli saglik sorunlarina yol açabilecekleri unutulmamalidir” denildi.

0-12 YAS GRUBU BEBEK VE ÇOCUKLARA DIKKAT EDILMELI

Saglik Bakanligi’ndan yapilan açiklamada; seker, kalp ve yüksek tansiyon hastalari ile kronik hastalarin, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri gerektigi vurgulanarak, özellikle 0-12 yas grubu bebek ve çocuklarin, büyüme ve gelisime katkisi olmayan, bos kalori kaynagi seker ve sekerli ürünlerden uzak tutulmalarinin önemine dikkat çekildi. Bayramda tatli olarak sütlaç, keskül, güllaç gibi sütlü tatlilarin tercih edilmesi önerilen açiklamada, vatandaslara yönelik su uyarilarda bulunuldu: “Ramazan Bayrami süresince yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle saglanir. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yogurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahil grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, misir ve tarhanadir. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarlari kisiye özgü olarak degismekte, bireyin yasi, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranlari etkilemektedir.”

Açiklamada ayrica; Tarim ve Köyisleri Bakanligi’ndan izinli, son kullanma tarihi geçmemis ve ambalaji bozulmamis seker ve sekerli ürünlerin satin alinmasi ve tüketiminin, insan sagligi açisindan önemli olduguna vurgu yapildi.