Başta Sakarya Nehri, Sapanca Gölü, Dinsiz Deresi, Mudurnu Çayı gibi zengin su kaynaklarının değerlendirilememesi tarımda ekonomik kayıplara sebep oluyor. Sakarya’nın genelde yağış olan bir bölge olmasına rağmen, ihtiyaç hissedildiği zamanlarda yağışların düşmemesi kuraklığa sebep oluyor. Bunun bir sonucu olarak ürün rekoltesinde ciddi şekilde düşüş yaşanıyor. Sulama yapılamaması sebebiyle üründe yaklaşık yüzde 30 kayıp yaşanıyor ve her yıl yaklaşık 225 milyon YTL zarar ortaya çıkıyor. 2003 yılı ilkbahar ve yaz mevsiminde kuraklık sebebiyle tarım ürünleri rekoltesinde yüzde 50’lere varan kayıplar yaşandı. Ancak buna rağmen sulama konusunda somut bir adım atılabilmiş değil. Yılda üç ürün alınabilecek topraklardan bir ürün bile istenilen düzeyde alınmaması ekonomik kaybı artırıyor.
Adapazarı’nda toplam ekilebilir 245 bin hektar tarım arazisinin sadece 18 bin hektarında sulu tarım yapılabiliyor. Yüzde 10’u bile sulanmayan Adapazarı’nda sular boşa akıyor. Toprakların çok basit projelerle sulu tarıma geçilmesi mümkünken suyun değerlendirilememesi ürün kaybının yanı sıra başka bir tehlikeyide beraberinde getiriyor. Suların ıslah edilmemesi sebebiyle zaman zaman aşırı yağışlar sonucusu taşkınları sebebiyle ekili alanlar sular altında kalıyor.
Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hikmet Karabayır, yaptığı açıklamada, maliyeti düşük projelerle ildeki su kaynaklarının tarımda rahatlıkla değerlendirilebileceğini, ancak ekonomik gücü elinde bulunduran Tarım Bakanlığı ve onun ildeki müdürlüklerinin bu konuda hassas davranması çağrısında bulundu. Suların boşa akmasını korkunç bir manzara olarak değerlendiren Karabayır, ‘su savaşı senaryolarının yapıldığı’ bu çağda bu suların boşa akmasının büyük bir üzüntü verdiğini kaydetti. Bu arada, Tarım İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Aşağı Sakarya Havzası kapsamında yaklaşık 600 bin dönüm arazinin sulanması konusunda hazırlanan proje 125 milyon YTL kaynak bekliyor. Ancak Devlet Planlama Teşkilatı’ndan projeye kaynak aktarılmış değil.
Ayrıca, Sakarya’da arıtılarak temizlenen milyonlarca metreküp su yeniden kirli akan dereye boşaltılıyor. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ve bağlı alt belediyelerin atık sularını Karaman’da bulunan Atık Su Aratıma Tesisi’nde temizleniyor. Ayda 3 milyon metreküp arıtılan su nisbeten kirli olan Çark Deresi’ne boşaltılıyor. Depremden sonra tamamlanarak faaliyete geçirilen ve Çark Deresi Rehabilitasyon Projesi ile birlikte 106 milyon marka mal olan Atık su tesisinde arıtılan temiz su henüz tam olarak kirlilikten kurtarılmayan Çark deresi’ne deşarj ediliyor. Özellikle sulama için ideal olan su değerlendirilemiyor. Tesisin yanında bulunan yaklaşık 60 bin dönüm arazinin basit bir kanal sistemiyle sulanması mümkünden su pis dereye akmaya devam ediyor.
Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hikmet Karabayır, tek terfi istasyonuna bile gerek duyulmadan bu suyun sulamada rahatlıkla kullanılabileceğini belirtti. Karabayır, temiz su pis dereye boşaltılırken civar çiftçilerin kirli akan pis dereden sulama ihtiyacının karşılandığını sözlerine ekledi.