Satış yüzde 19 arttı otomotivcinin yüzü gülüyor

Otomotiv sektöründe 2005 yılının son aylarında gözlenen canlılık, bu yılın ocak-şubat döneminde de devam etti

Sektör verilerine göre bu dönemde toplam 1,8 milyar dolar gelir elde edildi. Yeni üretim projesi eklenmediği için ihracatta düşüşün gözlendiği otomotiv sektöründe şubatta pazar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 büyürken, otomobil iç satışları yüzde 18,6 artış gösterdi. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre otomobil ihracatı şubat ayında yüzde 5 azalışla 26 bin 943 adede geriledi. Ocak ayında ise toplam pazar 29 bin 838 adet, otomobil pazarı ise 16 bin 506 adet olmuştu. 2004’teki hurda indirimi ve banka faizlerinin düşmesiyle rekor satış rakamları yakalayan sektör oluşan doygunluğun ardından 2005’te bir süre durgunluk yaşamıştı. Ancak yıllık değerlendirmelerde bütün göstergelerin pozitif görüldüğü OSD verilerine göre şubat ayı itibarıyla 12 aylık dönemde sektörün tüm göstergelerinde artış olduğu kaydedildi.

Sektör hükümetin Kurumlar Vergisi’nde 10 puanlık indirime karşılık yatırım indirimini kaldırmasına tepki gösteriyor. İhracat rakamlarının açıklandığı OSD Genel Kurulu’na katılan dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu konuda ‘ellerinden geleni’ yapmaya çalıştıklarını söyledi. Otomotive istihdama sağladığı katkı açısından büyük önem verdiklerini belirten Tüzmen, “Kocaeli’ni, Bursa’yı Detroit haline getirebiliriz. Biraz daha akılcı politikalarla tahmin ediyorum 10 sene içinde bunu gerçekleştireceğiz. Yatırım indirimini, bütçe gelir gider dengeleri açısından incelemeye devam ediyoruz. Hükümet olarak bizim de makro ekonomik dengeleri tutturmamız lazım.” diye konuştu. Otomotiv sanayi yatırımları açısından Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Rusya, Türkiye’nin önde gelen rakiplerini oluşturuyor. Bunların arasına önümüzdeki dönemde Hindistan, Çin ve İran’ın da katılması bekleniyor. Hyundai’nin Avrupa’ya ihracat için yapmayı planladığı 1,2 milyar Euro’luk yatırım için Türkiye ile Çek Cumhuriyeti çekişmişti. Gösterdiği imkanlardan ötürü Türkiye’ye teşekkür eden şirket rotayı çevirdiği Çek Cumhuriyeti ile görüşmelerini sürdürüyor. Dernek Başkanı Turgay Durak, yüksek teknoloji ile rekabetçi ürün üretimine ve doğrudan ihracata yönelik büyük projelere, ana ve yan sanayi ile birlikte ‘özel yatırım teşvik belgesi’ düzenlenmesini istedi. Durak, 2005’te üretimini yüzde 6,8 artışla 879 bin seviyesine getiren sektörün 2006’da yüzde 5 büyüyeceğini tahmin etti. Yıllık artış hızının giderek düştüğüne işaret eden Durak, “Yeni yatırımlar yapılmaz ise artışlar sınırlı kalacak ve ürünler yaşlandıkça giderek azalma görülecektir.” dedi. OSD verilerine göre ocak-şubat döneminde otomobil satışları, 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 27,1 artış göstererek 41 bin 435’e ulaştı. Bu arada ithalatın pazar payı da yüzde 73 olarak belirlendi. Bu dönemde, traktör pazarı yüzde 53, otobüs pazarı yüzde 23, kamyon pazarı ise yüzde 29 artarken midibüs pazarı yüzde 19 arttı.

İhracatta Toyota, ticari araçta Ford Otosan lider

OSD verilerine göre, yılın ilk iki ayında otomobil ihracatında Toyota, hafif ticari araç ihracatında ise Ford Otosan lider oldu. İlk iki ayda Toyota otomobilde 22 bin 653 araç ihraç etti. Otosan’ın ihracatı ise 31 bin 402 adet olarak gerçekleşti. Toyota Motor Corp’un Avrupa üretim üslerinden biri olarak 2002’de ihracata başlayan Toyota Türkiye, Corolla Sedan, Wagon ve Verso modellerinin üretimini yapıyor. Şirket, 2005 yılında yakaladığı 2,3 milyar dolarlık ihracat rakamıyla liderlik koltuğuna oturdu. Koç Holding ve ABD’li Ford Motor’un yüzde 41,04 ortaklığı olan Ford Otosan’ın 2005 yılındaki ihracat cirosu ise 2,08 milyar doları buldu. Bu arada İtalyan Fiat ile Koç ortaklığı Tofaş da 6 bin 221 otomobil ve 8 bin 994 hafif ticari araç ihracatı gerçekleştirdi.