Selanik göçmenleri 82 yildir ‘Türbe Dede Pilav Bayrami’ gelenigini sürdürüyor

ISTANBUL -17 Kas 2005 - Bagcilar'da, 82 yildir sürdürülen "Türbe Dede Pilav Bayrami", bu yil da Selanek göçmenlerini bulusturdu.

Gelenegin nasil basladigi konusunda farkli rivayetler anlatilsa da, gelenegi yasatma sekli hep ayni olmus. Selanik Göçmeneleri Dernegi Baskani Hasan Uzunalan, 82 yil önce köylerine gelen yarali bir subayin, ‘Ben ölürsem benim hayrima pilav yapin ve dagitin’ demesi ve bu vasiyetinin yerine getirilmesiyle basladigini belirtti. Pilav bayrami masraflarini Selanik Göçmenleri Dernegi’inin karsiladigini belirten Baskan Uzunalan, herkesin dagitilan pilavdan istedigi kadar yiyebildigini belirtti.

Baska bir Selanik göçmeni de, kaybolan bir askerin türbesinin Mahmutbey’de bulundugunu ve ailesinin onun hayrina pilav dagitmaya basladigini ve bunun gelenekselleserek devam ettigini söyledi.

Her yil Kasim ayinin ilk Persembe günü kutlanan pilav bayrami, bu yil Ramazan Bayrami’na denk geldigi için 17 Kasim’a ertelenmis. Mahmutbey Hasan Gürsu Camii bahçesinde kurulan 36 kazanda yaklasik 1.5 ton pirinç pisirilirken, 150 litre yag ve 500 kilo yogurt ayran yapildi. Pilavin yaninda vermek için ise 80 adet koyun kesildi. Pilav bayramina günler öncesinden hazirlanan Selanik göçmenleri, her isi imece usülü yapiyor. Erkekler koyunlari kesip pilavlari pisirirken, kadinlar yenilen pilavdan sonra çikan bulasigi yikiyor.

Selanik göçmenleri, dedelerinden kendilerine miras kalan pilav bayrami gelenegini yasatmanin sevincini yasarken, çevredekilerde dagitilan etli pilavdan diledigince yedi.