Şemdinli Komisyonu’nda Başbakan’ı dinleme tartışması

Bugün son toplantısını yapan TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'nda, Başbakan Erdoğan'ın komisyonda dinlenip dinlenmemesi konusunda tartışma yaşandı.

Komisyonun bugünkü son toplantısında CHP’li Ahmet Ersin, Başbakan Erdoğan’ın Şemdinli’de yaptığı konuşmasında, 9 Kasım tarihinde meydana gelen patlamalar için “Bu olay lokal bir olay değildir. Sonuna kadar üzerine gideceğiz” dediğini belirterek, “Başbakan bu olayın lokal olmadığını söylediğine göre mutlaka bir bildiği vardır. MİT, Emniyet, Jandarma Başbakan’ın kontrolündedir. Bildiği bilgileri komisyonla paylaşması lazım” diye konuştu. Ahmet Ersin’in, Başbakan Erdoğan’ın komisyonda dinlenmesi konusunda ısrar etmesi üzerine komisyonun AK Partili bir üyesi, “Kara Kuvvetleri Komutanı da, ‘Tanırım iyi askerdir’ demişti. O zaman Kara Kuvvetleri Komutanı’nı da çağıralım. Olur mu böyle şey?” diyerek tepki gösterdi.

Tartışmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın komisyona çağrılıp çağrılmaması konusunda oylama yapıldı. Oylamada Erdoğan’ın çağrılması, 2’ye karşı 7 oyla reddedildi. Oylamada, CHP’li Ahmet Ersin’in yanı sıra ANAVATAN’lı İbrahim Özdoğan da Başbakan’ın dinlenmesi yönünde oy kullandı.

Öte yandan bugün son toplantısını yapan Şemdinli Komisyonu’nda rapor yazımına başlandı. Edinilen bilgiye göre komisyonun hazırlayacağı raporda, araştırmaya konu olan Şemdinli’deki patlamalar ile Hakkari ve Yüksekova’da meydana gelen olaylar hakkında somut bir kanaat belirtilmeyecek. Bazı komisyon üyeleri, komisyonun hazırlayacağı raporu, ‘suya sabuna dokunmayan bir rapor olacak’ şeklinde yorumluyor. 9 Kasım tarihinde meydana gelen patlama ve ardından yaşanan olaylar yargıya yansıdığı için, yargıya müdahale anlamına gelebilecek herhangi bir somut değerlendirmeye yer verilmeyecek. Bunun yerine terörün önlenmesine ilişkin tavsiye ve önerilere yer verilecek.

Raporda, sözkonusu patlamalarla ilgili olarak kimin suçlu, kimin suçsuz olduğuna ilişkin bir görüş belirtilmeyecek. Bölgede meydana gelen herhangi bir olayda ‘Ya devlet yaptı, ya örgüt’ şeklinde kanaat oluştuğu ifade edilecek olan raporda, şeffaflığın sağlanarak bölge halkında “Devlet bomba atmaz. O yüzden bomba atan örgüttür” anlayışının yerleşmesi gerektiği belirtilecek.