Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Rize Il Müdürlügü Sosyal Hizmet Uzmani Zeki Karatas, siddetin çocuklar üzerinde güven ve sevgisi duygusunun kaybolmasina yol açtigina vurgu yapti. Karatas, ailelerin sözlü de olsa çocuklar önünde siddet görüntüleri olusturmamalari gerektigini söyledi. Siddete ugrayan çocuklarin büyüyünce siddete meyilli oldugunu olduguna vurgu yapan Karatas, bu çocuklarin ileriki yaslarinda kisilik bozukluklari yasadigi, özgüvenini kaybettigini ve çevresiyle iletisim kurmakta zorluk çektigini belirtti. Karatas, ailelere çocuklarini sert karakterde yetistirmemeleri uyarisinda bulundu.
Ailenin Korunmasi Kanunu ile aile içi siddetin yasaklandigini hatirlatan Zeki Karatas, aile içi siddetin tek basina yasal önlemler ve ceza ile ortadan kalmasinin mümkün olmadigina dikkat çekti. Karatas, aile içi siddetin önüne geçilebilmesi için toplumsal bilincin gelistirilmesi gerektiginin altini çizdi.
Siddetin ögrenilen bir davranis oldugunu ifade eden Karatas, “En önemli ögrenme kaynagi siddeti uygulayan kisinin kendisidir. Yoksulluk ve hayatla ilgili beklentilerin gerçeklesmemesi siddeti dogran nedenler arasindadir. Yine, alkol ve madde bagimlilari kullandiklari maddelerin ruhsal etkileri sonucunda siddet uygulamaya yatkin olurlar.” dedi.
Karatas, siddetin kadinlar üzerindeki yansimalarini ise söyle siraladi; “Siddete ugrayan kadin kendini degersiz hisseder. Çaresiz ve ekonomik bagimli oldugu için siddet ortamindan uzaklasamaz. Utanir ve eziklik duyar.”