GÖZALTI OPERASYONU
Zonguldak’ta, 2013 yılında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) ile Yabancı Dil Sınavı (YDS) sorularının çalınmasıyla ilgili olarak, FETÖ üyesi olduğu iddia edilen 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltındaki kişiler arasında 2 akademisyen bulunuyor. Şüphelilerin, “sizin için hayırlı olacak” denilerek terör örgütü evine götürüldüğü ve burada sınav sorularının dağıtıldığı öne sürülüyor.
SORUŞTURMA SÜRECİ
Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ soruşturması kapsamında yakalanan bir kişinin itirafları doğrultusunda harekete geçti. İtirafçı, 2013 yılında bir grubun, örgüt evine götürüldüğünü ve burada ALES ile YDS sorularının gösterildiğini belirtti. Ekipler, terör örgütü evinde soruları alan 5 kişiyi tespit ederek operasyon gerçekleştirdi. Operasyon, Ankara ve Rize’deki akademisyenlerin de aralarında bulunduğu kişiler üzerine yoğunlaştı.
ADLİ PROSES
Gözaltına alınan şüphelilere, “terör örgütü üyesi olmak” ve “kamu kurum ve kuruluşlarını zarar uğratma suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçlarından işlem yapıldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, önce akademisyen R.K. ile R.Ç. adliyeye sevk edildi. Ardından akademisyen M.H.K.F. ve diğer iki kişi adliyeye götürüldü. Adliye önünde birinin annesi fenalık geçirince, polisler anında müdahale etti. Mahkemeye çıkan şüphelilerden R.Ç. tutuklanırken, 2’si akademisyen olan toplam 4 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.