Pek çok insan, fazla kilolarından kurtulmak için kulaktan dolma diyet programları uyguluyor. Uzmanlar ise şişmanlığın fizyolojik bir hastalık olduğunu belirterek, ancak tıbbî reçetelerle tedavi edilebileceğini ifade ediyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elem Ayça Kaya, şişmanlığın çok yemek yeme ve irade yetersizliğiyle açıklanamayacak kadar karmaşık bir hastalık olduğunu vurguluyor. Obezite vakalarının yüzde 40’ının genetik eğilimden kaynaklandığını hatırlatan Kaya, “Ayrıca bazı hormon hastalıkları, yaşlılık, evlenme, gebe kalma, dengesiz beslenme, fiziksel aktivite azlığı ve aşırı alkol tüketimi gibi durumlar da şişmanlığın sebepleri arasında yer alıyor.” diyor.
Gelişigüzel diyet programları uygulamayı doğru bulmayan Kaya, “Günde 1 kilo kaybettireceğini iddia edenler programlar bile var.” diye konuşuyor. Doktor Kaya’ya göre gelişigüzel yapılan diyetler baş ağrısı, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, safra ve böbrek taşı, saç dökülmesi gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Arkadaş tavsiyesiyle zayıflama ilaçları da kullanıldığına dikkati çeken Kaya, “Uzman doktorca önerilmeyen hiçbir ilaç kullanılmamalı, hatta buna bitkisel kökenli olanlar da dahil.” uyarısında bulunuyor. “Hastaya kişisel özelliklerine uygun programlar ve diyetler hazırlanmalı.” şeklinde konuşan Kaya, sağlıklı bir zayıflama programında haftalık kilo kaybının 1 kilogramdan fazla olmaması gerektiğini bildiriyor. Dr. Elem Ayça Kaya’ya göre diyet tedavisinde başarılı sonuca ulaşmak için hastanın tedaviye psikolojik açıdan hazır olması çok önemli. Ayrıca doktor-diyet uzmanı ve hasta arasında kesintisiz iletişim, sabır ve özgüven de olmazsa olmaz hususlar arasında yer alıyor.
Diyetisyen Esra Serinan ise obezite tedavisinde uygulanacak programın tahıl-kuru baklagil, süt, et, sebze meyve ve yağ grubundaki temel besinlerden oluşturulması gerektiğini hatırlatıyor. Hiçbir gıdanın tek başına şişmanlatmadığını ve zayıflatmadığını vurgulayan Serinan, “İnsan vücudu temel besin gruplarının tamamına ihtiyaç duyuyor.” diyor. Yanlış zayıflama programlarının vücuttaki yağ dokusu yerine kas ve su kitlelerini azalttığını ifade eden Serinan şöyle devam ediyor: “Kahvaltı etmemek, gün içinde sadece karpuz ve peynir gibi gıdalar tüketip muz, üzüm, havuç, patates ve tahıl ürünleri yememek, akşam saat 18.00’den sonra yemeğe oturmamak gibi inanışların tamamı hatalı. Bu tür zayıflama diyetleri yağlarınızı eritmez, sağlık durumunuzu bozar.”