Sarıyer Barajı havzasında kuş uzmanlarının 15 Ocak-15 Şubat dönemlerini kapsayan sayımında geçen yıl rakam 10 bin iken, bu yıl 14 bine yakın kuşun havzada konakladığı tespit edildi.
Dünya Kuşları Koruma Kuruluşu’nun Türkiye’de temsilciliğini yapan Doğa Koruma Derneği’ne 20 kişilik uzman ekip iki yılın ardından kuş gribini vakalarının görüldüğü Ankara’nın Beypazarı ilçesi Sarıyer havzasına gelerek incelemelerde bulundu. Ellerinde teleskop ve dürbün gibi kuş izleme aletleri bulunan uzman ekip, Sarıyer havzasına giderek önce su kuşlarının yaşam koşullarını inceledi ardından da sayım yaptı.
Doğa Koruma Derneği Genel Müdürü Güven Eken, normalde Sarıyer havzasında sayımların iki yılda bir yapıldığını ancak bu yıl kuş gribinin görülmesi üzerine sayımı bir yıl önceye çektiklerini söyledi. Eken, ”Sayımlarımızda en önemli neden kuşların yaşadıkları alanın kalitesini belirlemek. Burada su va yaşam koşuları azaldığı takdirde kuşlar buraları terk etmektedir. Kuşların terki sonrasında insanlar da buralardan ayrılmaktadır. Dolayısıyla kuşların yaşamları insanları çok yakından ilgilendirir. Kuşların yaşayamayacağı ortamlar insanların da yaşayamayacağı ortamlardır.” dedi.
Türkiye’de kuş gribi vakalarının görülmesinin ardından sayımların çok önemli hale geldiğini söyleyen Eken, ”Kuş gribinden sonra kuşların hangi sayıda nerelerde olduğu bilgisi bize kuş gribi riski konusunda bilgi veriyor. Riskli bölgeler sayımlar sayesinde tespit edilmiş oluyor. Türkiye’de 266 tane doğa alanı belirledik. Buraların en önemlilerinden bir tanesi de Sarıyer deltası. Kuşları koruma adına 14 adet pilot projeyi uygulamaya koyduk. Dernek olarak Türkiye’nin çok özel bir ülke olduğunu dünyaya anlatmak.” şeklinde konuştu.
Eken, göçmen kuşların kuş gribini taşıyan kuşlar olduğununa dair şu ana kadar herhangi bir tespit yapılamadığnı söyleyerek, ”Bunların taşıyıcı olduğu bilim adamlarınca tespit edilmemiştir. Kanatlı hayvanlardan bulaşan hastalık nedeniyle kuşlar bir nevi hastalığa kurban olmuşlardır. ” dedi. 14 pilot bölgeyi yerel yöneticilerle görüşerek sit alanı ilan ettiklerini söyleyen Eken, sulak alanlar çevresinde gözlem evi kurarak çeşitli periyotlarla gerekli sayımların yapıldığını kaydetti.
Sarıyer havzasında teleskop ve dürbün yardımıyla incelemelerde bulunarak kuş sayımı yapan gözlemciler bir önceki yıla göre kuş sayısında artış tespit etti. Doğa Koruma Derneği Genel Müdürü Eken, Sarıyer havzasında iki yılda bir sayım yaptıklarını ancak kuş gribinin görülmesinden sonra sayımı bir yıl önceye aldıklarını söyledi. Eken, geçen yıl 15 Ocak-15 Şubat dönemini kapsayan sayımlarda sayı 10 bin çıkarken bu yıl sayının ise 14 bin civarında olduğunu kaydetti. Artışın nedeniyle ilgili bir soruya Eken, ”Sibirya soğuklarının çok şiddetli geçmesi sonucunda bu kuşların yaşam ve üreme yerleri olan Sibirya ve Finlandiya gibi ülkelerde göletler ve sulak alanlar tamamen donduğu için kuşlar buralarda barınamadı. Yaşamlarını devam ettirmek için daha sıcak bölgelere göç etti. Bu Sibirya soğukları Rusya, Romanya, Bulgaristan gibi bize yakın ülkeleri etkilediği için kuşların tamamına yakını ülkemize ve Afrika’ya göç ederek buralarda daha fazla konaklamayı tercih etmiştir.” karşılığını verdi. 15 Ocak-15 Şubat dönemlerinin kuşların en yoğun olduğu dönem olduğunu ve bu dönemde göletlerin donması sonucu kuşların bir araya toplandıklarını kaydeden Eken, bu şekilde sayımların daha rahat gerçekleştirildiğini belirtti. Eken, geçen yıl 80 su havzasında 1 milyon 500 bin kuş saydıklarını söyleyerek, bu yıl sayımlara ilk Beypazarı’ndan başladıklarını bildirdi.
Teleskopla tespit ettikleri sayıları tutanağa geçiren kuş uzmanları, Beypazarı’ndan ayrıldı.