‘Sokak pazarları kalkmalı’

Sivil toplum örgütleri, sokak aralarında kurulan semt pazarlarının kaldırılmasını istiyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Abdullah Çulcu ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Orhan Tolunay, sokak aralarında kurulu semt pazarlarının kaldırılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Belediyelerin sokak pazarlarını kaldırarak kapalı semt pazarlarına taşımasını öneren Tolunay, semt pazarlarında sağlık şartlarına uyulmadığının açıkça görüldüğünü ifade ederken, TÜKODER Başkanı Özçulcu da, semt pazarlarının gıda güvenliği bakımından risk oluşturduğunu söyledi. Tüketicinin sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmesinin evrensel hakkı olduğunu dile getiren Özçulcu, “Tüketime yönelik denetimler yetersiz kalıyor” dedi.

Gıda Güvenliği Eylem Kurulu, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel’in başkanlığında Tarım İl Müdürlüğü’nde toplandı. Vali Yüksel, toplantıda yaptığı konuşmada, gıda güvenliğinde hijyenik şartların ve kalitenin ön plana çıktığını söyledi. Güvenli gıda satan yerlerde Berat ve Beyaz Bayrak uygulamasına geçileceğini bildiren Yüksel, “Testiyi taşıyan ve kıranı aynı tutmayacağız” diye konuştu.

Gıda güvenliğinin hem üreticiyi koruyacağını hem de tüketiciyi dengede tutacağını belirten Vali Yüksel, tarladan sofraya gıda tüketiminin de ancak bu yolla sağlanabileceğini söyledi. Yüksel, güvenli gıda tüketimi için Gıda Güvenliği Eylem Kurulu oluşturarak Gönüllü Gıda Müfettişliği uygulaması başlatıldığını, bu girişimlerin bütün Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

Okul kantinlerinde yapılan denetimlerde velilerden de bir temsilcinin bulunmasını isteyen Yüksel, şöyle konuştu: “Okulların temizlik işlerini özel şirketlere verdik. 19 pilot okulda uygulamasını yapıyoruz. Kantinleri velilerin kurduğu birliklere verelim onlar işletsin dedik. Ama veliler ilgi göstermedi. Denetimlerde velilerden temsilci bulunması yetkililere ilettik. Okullarda temizlik ve kantin işlerini çok önemsiyoruz.”

Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan ise, gıdaya bağlı olumsuzlukların HACCP ve ISO belgeleri ile ortadan kalkacağını söylerken, Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin ise, uygulamaya konulacak Beyaz Bayrak ve Berat projeleri hakkında bilgi verdi. Erçin, uygulamanın asgari teknik ve hijyenik şartların üzerinde, gıda güvenliği ve hijyen için olağanüstü çaba gösteren işyerlerinin ödüllendirilmesini amaçlayan bir teşvik projesi olduğunu söyledi.

Projenin toplu tüketim yerlerinde uygulanacağını belirten Erçin, bayrak alma koşullarını şöyle açıkladı: “Oluşturulan kriter gruplarının her bir maddesi için ayrı ayrı belirlenen kriterlerden 100 tam puan alması halinde söz konusu işletmeler bayrak sahibi olacaklar ve ilgili internet sayfalarında isimleri açıklanacaktır. İşletme çevresi ve içinden temizlik, su, buz, buhar ve personel hijyenine kadar bir takım kriterler getirilecek.” Toplantı sonunda 43 gönüllü gıda müfettişine belgeleri verildi.