Soyanin kanseri önleyici etkileri var.

Çalisma kanser hastaligina karsi gelistirdigi tedavi yöntemleriyle bilinen Prof. Dr. Ömer Küçük, baskanliginda FÜ ile birlikte yürütülüyor.

FÜ Veteriner Fakültesi dekan yardimcisi ve ögretim üyesi Prof. Dr. Kazim Sahin, ABD Wayne State Üniversitesi Karmanos Kanser Enstitüsü Bölüm Baskani Prof. Dr. Ömer Küçük, FÜ Veteriner ve Tip Fakülteleri ile Veteriner Kontrol Arastirma Enstitüsü tarafindan soya fasülyesinin kanseri önleyici etkileri konusunda önemli çalismalar yaptiklarini söyledi.

Yapilan arastirma hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Sahin, bildircinlar üzerinde yapilan arastirmanin 3 grup halinde yürütüldügünü belirterek, gruplardan birinin yemlerine isofalvonlarin (soyada bulunan antikanserojenik maddeler) katilmadigini, diger iki grubun yemlerine 400 ve 800 mg/kg soya isoflavonlarin katildigini kaydetti.

Sahin, yaklasik 1,5 yil süren bu çalismanin sonucunu söyle açikladi: “1,5 yil süren arastirma sonucunda bildircinlarina verilen yemlere soya fasülyesinde bulunan antikanserojenik maddeler eklendi. Öncelikle 3 gruba ayirdigimiz bildircinlarin ilkine verilmedi. Ikinci gruba ise 1 kilogram yeme düsen 400 miligram isoflavon konuldu. Son gruptakilerin yemlerine ise 1 kilogramlik yeme 800 miligram isoflavon birakildi. Arastirma sonucunda isoflavon katilan gruptaki bildircilar vücutlarinda, yumusak doku tümörlerinin sayisinda azalma tespit edildi. Özellikle yemlerine 800 miligram soya fasülyesinde bulunan antikanserojenik (isoflavonlar) maddeler katilan gruptaki bildircinlarin vücutlarinda tümör boyutlarinin diger gruplara göre daha küçük oldugunu ortaya çikti. Bu gelismeler kanser hastalarinin tedavi yöntemi konusunda sevindirici gelismelerdir.”

Benzeri çalismalarin insanlarda da yapilabilecegini ifade eden Sahin, insanlar üzerinde de iyi sonuçlarin alinabilecegini savunuyor. Bu kapsamda insanlar üzerinde Karmanos Kanser Enstitüsü ve Tip Fakültesi ile klinik çalisma yapmayi hedeflediklerini dile getiren Sahin, insan sagligi konusunda çok olumlu etki birakan soya fasulyesinin tüketimi konusunda Türkiye’de yasayan insanlarin bilinçlendirilmesi gerektigine de deginiyor.

Projenin mimari olarak kabul edilen Prof. Dr. Ömer Küçük ise soya fasulyesinin yararlarinin Türkiye’de de birçok kesimden arastirildigini vurgulayarak, FÜ ile yapilan arastirmanin deneysel asamasindan sonra elde edilen analiz sonuçlarinin dikkate alinmaya deger buldu.

FÜ’de ortak yapilan arastirmanin sonuçlarinin, Türkiye’de kanser tedavisi basta olmak üzere birçok hastaligin tedavisine isik tutacagini ifade eden Küçük, Türkiye’de soya üretiminin artirilmasi gerektigine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Ömer Küçük, ABD’de Tarim Bakanligi’nin soya ürünlerinin kullanilmasini tesvik ettigini ifade ederek, yemeklerde et yerine soya ürünleri tüketiminin giderek arttigini bildirdi. Kuzey ve Güney Amerika kitasi ile Uzak Dogu ülkelerinden Çin’de soya fasulyesi üretiminin arttigina dikkat çeken Küçük, soya fasulyesinin önümüzdeki günlerde ciddi bir sektör olusturacagini altini çizdi.