SSK priminde indirim hazırlığı sevindirdi

“Maliyetlere dayanamıyoruz.” diyerek Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen iş dünyasının temsilcileri, zirveden sadece KDV indiriminin çıkmasını, ‘önemli, ancak yetersiz’ bulmuştu.

Zaman’ın önceki gün gündeme getirdiği haber tekstilden gıdaya, perakendeden turizme kadar farklı pek çok sektörü umutlandırdı. SSK priminde 5-10 puanlık indirimlerin gündeme alınmasını, “Mükemmel bir karar.” diyerek karşılayan işverenler, “Eğer uygulamaya geçilirse, Türkiye’yi ayakta tutan sektörlerin rekabeti açısından ve kayıtdışılığa iten sebeplerin ortadan kaldırılmasında çok önemli bir adım olur.” değerlendirmesinde bulundu. Sektör olarak isteklerinin ancak KDV kısmına olumlu cevap alabilen İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Başkanı İsmail Gülle yapılan yeni çalışmaları “Mükemmel bir karar. Bunlar hayata geçerse sanayicinin gücüne güç katılmış olur. Normal bir arabaya turbo takmış gibi rahatlama ve hızlı üretim getirir.” sözleriyle karşıladı.

İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun Genel Sekreteri Bülent Pirler, üzerinde çalışmalar yapılan indirimler yüzünden Hazine’nin bir anda ağır bir yük altında kalmaması için, dönemler halinde uygulamaya geçirilme teklifini getiriyor. Pirler, “Konunun bütün tarafları 2006’yı işsizlikle mücadele yılı ilan etti. Hükümetin bu çalışması sanayideki istihdamın yeniden yapılandırılmasında büyük rol oynayacaktır.” görüşünü ifade ediyor. İstikrar ortamının getirdiği büyüme rakamlarının kalıcı hale gelmesi için üretim artışının sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Bolat da “Bunun için adım atmanın zamanı gelmişti.” tespitinde bulunuyor. Yapılan çalışmaları, “İş dünyasının en büyük beklentisi.” diye tanımlayan Bolat, girdi maliyetlerinde ağırlığı oluşturan SSK primi ve elektrik fiyatı indiriminin firmalara aşamalı olarak yansıtılmasının önemine değindi. Bolat’a göre üreticiye yapılacak bu tür indirimler büyümenin sürdürülebilir olması ile ihracatın artmasının yanı sıra tüketiciye de ucuzluk olarak yansıyacak.

Türkiye, işçilik ve elektrik fiyatları pahalılığı bakımından gelişmekte olan ülkeler arısında ilk sıralarda geliyor. Avrupa’da bir sanayici elektriğe birim başına ortalama 4 cent öderken, bu rakam Türkiye’de 10 cent civarında seyrediyor. Bu konudaki şikayeti yıllardır ‘koro’ halinde dile getirdiklerini vurgulayan Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, haberin kendisini heyecanlandırdığını belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre hükümetin işsizliğe çare bulmak için dakikada 4 kişiye iş bulması gerekiyor. Bu durum göz önüne alındığında, atılacak adımların ciddiyetinin daha çok anlaşılacağını vurgulayan Çağlayan, “Yeni işyerlerinin açılması için alınacak tedbirlerin başında bu tür indirimlerle yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu sayede yıllardır sıkıntısı çekilen işsizliğe çare bulunabilir.” görüşünü savunuyor. Tekstile yapılan 10 puanlık vergi indiriminin genişletilerek bütün sektörlere uygulanmasını isteyen Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, “Fazla bir şey istemiyoruz. İşadamlarına, gümrüklerin açıldığı ülkelerle rekabet edebilecek girdi maliyeti sağlanması bizim için yeterli. Bu, yakalanan büyümenin devam etmesi için de şart.” değerlendirmesinde bulundu. Yapılacak indirimlerin Hazine’ye yük getireceği görüşüne katılmayan Aygün, aksine para girişi olacağına inanıyor.