SSK reformu özel hastane sayısını ikiye katladı

2005 yılında gerçekleştirilen reformla sağlık hizmetleri tek çatı altında birleşince SKK’lılar özel hastanelerden yararlanmaya başladı.

2004 yılında 167 olan özel hastane sayısı son iki yılda 295’e ulaştı.

İşçi, memur, emekli ve Bağ-Kur’luya özel hastanelerde tedavi imkanı tanınması, girişimcileri sağlık alanına yöneltti. 2004 yılında 167 olan özel hastane sayısı son iki yılda 295’e ulaştı. Birçok sağlık kuruluşu da kapasite artırımına gitti. Zaman’ın sorularını cevaplayan Özel Hastaneler Platformu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, yatırımların daha da artacağını söyledi. Özel sektör yatırımında ilk sıra İstanbul’un. 9 yeni hastanenin açıldığı ve 10 firmaya da ön izin verilen bu şehri, Ankara ve Bursa izliyor. Her iki kentte de 5 yeni özel sağlık kuruluşu hizmete girdi. Sağlık Bakanlığı, yatırım müracaatlarına ciddi bir araştırmadan sonra cevap veriyor. Özel sektör, ihtisas hastaneleri kurmaya da ilgi gösteriyor. Göz ve böbrek gibi merkezleri kurma talebi hızla artıyor.

Haziran 2003’te Emekli Sandığı, 2005 başında SSK, Haziran 2005’te de Bağ-Kur mensupları özel hastanelerden yararlanmaya başladı. Sağlık hizmetlerinin tek çatı altında toplanmasıyla özel sektör yatırımlarının hızı daha da arttı. Büyüyen pasta, öncelikle bazı özel hastanelerdeki atıl kapasiteyi doldurttu, ardından yeni yatırımları beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı, yatırım için gelen tekliflere ciddi bir araştırmadan sonra cevap veriyor. En fazla yatırım polikliniklere (kulak-burun-boğaz, göz, böbrek gibi dal merkezleri) yapıldı. Son iki yılda Türkiye genelinde toplam 524 özel sağlık kuruluşu hizmete girdi. Bunlardan 50’sini özel hastaneler oluşturuyor. Aynı dönemde 78 özel hastane için ise ön izin belgesi alındı. Hastanelerin 22’si 2004’te, 25’i 2005’te, 3’ü ise bu yıl hizmete girdi.

Özel sektör sağlık yatırımında ilk sıra İstanbul’un. İstanbul’da 2004 yılında 6, geçtiğimiz yıl 2, bu yıl ise 1 özel hastane hizmete girdi. 10 hastaneye ise ön izin verildi. İstanbul’dan sonra son iki yılda en fazla hastane, 5’er adetle Ankara ve Bursa’da açıldı. Ankara’da 8 hastane için ön izin verildi. İzmir’de aynı dönemde 2 hastane hizmete girdi. Bu yıl üç hastane kurulması için başvuru yapıldı. İzmir’de aynı dönem içinde yeni 22 poliklinik ve 31 merkez kuruldu.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, Emekli Sandığı mensuplarından sonra SSK ve Bağ-Kur’lu hastaların da özel sektörden hizmet satın alır hale gelmesinin özel sektörde öncelikle atıl kapasiteyi ortadan kaldırdığını, ardından yeri yatırımları körüklediğini ifade ediyor. Altuğ, “Sağlık sisteminin tek elde toplanması yatırımların artmasında etkili oldu. Hastalar diledikleri yere gidebilince hizmete erişim kolaylaştı. Özel sektör hastanelerinde hasta patlaması yaşandı. Artan talep yeni yatırımlara kapı araladı.” diyor.

Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Fevzi Yılmaztepe de özel sektörün sağlık alanına yatırım yapmasını kamuda çalışan hastaların özel sektör hastanelerinden hizmet satın almasına bağlıyor. Özel sektörde artan yatırımların sağlık turizmini de artırdığına dikkat çeken Yılmaztepe, “Göz, diş ve kalp başta olmak üzere her türlü hastalığın tedavisi için hastalar şimdi Türkiye’ye geliyor. Geçmişte ülkemizden hastalar tedavi için yurtdışına giderdi.” diye konuşuyor.