Sütler hemen soğutulunca kalitesi de artıyor

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde sütlerin araçlarla toplanması yasaklandı.

Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde en kaliteli içme sütü üreten yerlerden biri de Beyköy köyü. Hayvancılığın gelişmiş olduğu Şarkikaraağaç’ta günlük 100 ton süt üretiliyor. Yaklaşık 400 adet büyükbaş hayvanın bulunduğu Beyköy’de ise günlük 3 ton civarında süt üretimi gerçekleştiriliyor. Tarımsal Sulama Kooperatifi’nin kurulup süt toplama ve pazarlama faaliyetlerine başlamasından sonra üretilen sütlerin kalitesinin arttığını belirten Beyköy Muhtarı Yaşar Duran Aslan, “Köyde araçla süt toplama işlerine son verdik. Çiftçilerimiz üretmiş oldukları sütleri sağıma müteakip günde sabah ve akşam olmak üzere iki sefer yaparak teslim ediyor. Araçla toplama yapmayan kooperatifimiz sütleri daha kısa zaman da teslim alıp hemen soğutulması sonucu üretilen sütün kalitesi artıyor.” dedi.

İlçe Tarım Müdürü Alparslan Yıldız ise toplanan sütün uzun süre beklemesi ve kısa zamanda soğutulmaması halinde bakterilerin üremeye başlayacağını aktarıyor. Yıldız, “Bakteri üreten sütün kalitesinin ise düşük olur. Bu nedenle sütler sağıldıktan hemen sonra sistemli olarak toplanıp, hemen soğutuluyor. Bu sayede sütümüz bakteri üretmemiş, dolayısıyla da kalitesi artmış oluyor.” dedi.

Toplanan sütleri Sütaş firmasına pazarlayan kooperatifte altı ton kapasiteli süt soğutma tankı bulunuyor. İlçe genelinde çiftçilere sütün kilogramına 34 YKr ödenirken, Beyköy Tarımsal Sulama Koopratifi ise 41 YKr’den alım yapıyor. Ayrıca kooperatif, kendi imkanları ile süttteki alkol, ph ve antibiyotik kalıntı testleri yaparak yüksek kalitede süt alınmasına önem veriyor. Kooperatifin, 2005 yılında günlük süt toplama ve pazarlama miktarı bin 500 litre iken bu sene ise rakam 2 bin 900 litreye ulaştı.