El-Faysal, Şam ve Beyrut’tan cevap beklediklerini ifade ederek ayrıntılar üzerine çalışılabileceğini kaydetti. El-Faysal, “Plan iki ülkenin elinde. Cevaplarını bekliyoruz.” dedi.
Prens Saud, Suudi yönetimin attığı bu adımla BM araştırmasında bir uzlaşı olmasını planlamadıklarını söyledi. Suudi Bakan El-Faysal, “Bu adımın, BM araştırmasıyla bir ilgisi yok. Bizde herkes gibi bu işin arkasında kimin olduğunu bilmek istiyoruz.” dedi.
Hariri’nin öldürülmesi Suriye ile Lübnan arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olurken Suriyeli askerlerin Lübnan’dan geri çekilmesini sağlamıştı. Suriye, Lübnan eski Başbakanı Hariri’nin öldürülmesinde parmağı olduğu iddialarını yalanlamıştı. BM Güvenlik Konseyi, Şam yönetiminin BM araştırması ile tam bir işbirliği yapmasını istemiş aksi taktirde yaptırım uygulayabileceğini bildirmişti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El-Faysal, sundukları planın Beyrut ile Şam arasında müzakere yapılmasının önünü açmak için olduğunu söyledi. Önceliklerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginliği azaltmak olduğunu belirten Suudi yetkili, bölgede daha fazla kaos istemediklerini aktardı. Suudi Bakan El-Faysal, “Zaten yeterince problemimiz var. Yeni problemler üretmek yerine Filistin ve Irak gibi problemi çözmemiz gerekiyor.” dedi.