Psikolog Hasan Hüseyin Taylan, tatil beklentisi çok yüksek olan kişilerin, umduklarını bulamayınca dönüşte yoğun bir depresyona girebilecekleri uyarısında bulunarak, “Tatili ve yaşadıklarınızı unutup işinize bağlanın” tavsiyede bulundu. Taylan, bu tür insanlarda, dönüşte tatil sonrası depresyon denilen sinirlilik, ağlama nöbetleri, iştah kaybı, yorgunluk, bezginlik, bitkinlik, sosyal etkinliklere karşı ilgi – istek kaybının ortaya çıktığını ve bunun giderek arttığını söyledi.
Taylan, bunun yaygınlaşan bir depresyon şekli olarak son yıllarda dikkat çekici boyuta ulaştığını vurguladı.
İnsanların kendilerini tatilin havasını abartılı olarak bırakmaması gerektiğini dikkat çeken Taylan, insanların bir şekilde tatil sonrası işlerinin başlarına döneceğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Tatili bir hayal denizi olarak görmeyelim. İşe geri döndüğümüz zaman tatile çıkarken geride bıraktığımız sıkıntılar olduğu gibi yeniden karşımıza çıkar. Pek çok insan istemediği bir işte, sevmediği insanlarla biraradaa çalışmaktadır. Bu sebeple dir ki, tatil bazı kişiler için ayrı bir dünya ya kaçıştır. Tatil onlar için bir hayal denizi dir, öyle görülür. Tatilini farklı aktivitelerle geçiren kişi, dönüşte monoton ve heyecansız yaşantısına kabullenemez. Ve ardından debresyon yavaş yavaş harekete geçer.”
Tatil beklentisi farklı ve yüksek olan kişilerin, bu süreçte umduklarını bulamadıkları zaman yoğun bir depresyona girebileceklerini söyleyen Taylan, “Tatilde insanlar sevdikleriyle, yakınlarıyla birarada olur. Bu kadar yakın olmak, bilinç altına attığınız soruları teker teker su yüzüne çıkaracaktır. Aile içi çekişmeler ve tartışmalar da tatilde sıkça görülen olaylardır. Tatilin çok çabuk geçmesi de bu olumsuz duyguları iyice pekiştirir. Artık dönüşte bunları bir kenarıya itin. Tatili ve yaşadıklarınızı unutup işinize bağlanın. Hafta sonlarını iyi değerlendirin. Yaşama yeni heyecanlar katın. Alışılagelmiş günlük yaşantıdan kendinizi rahatsız eden nedenleri bulup kafanıztan atın” şeklinde konuştu.