Mersin Tavukçular Birliği Başkanı Yusuf Cansev, Mersin, Adana ve Osmaniye’de hiç kuş gribi vakası görülmemesine rağmen satışların 5 tona kadar düştüğünü ancak, yapılan bilgilendirmeler ile halkın yeniden beyaz ete yöneldiğini, satışların günlük 70 tona çıktığını söyledi. Krizden önce günlük 260 ton tüketimin olduğu Mersin, Adana, Tarsus ve Osmaniye’de tüketimin yükselmesinin sevindirici ancak yetersiz olduğunu belirten Cansev, en fazla medyanın olumsuz haberlerinin krizi tetiklediğini vurguladı.
Mersin’de 300’ü aşkın numunede kuş gribi vakasına rastlanmadığını kaydeden Cansev, kuş gribi çıkan bölgelerde karantina sürelerinin fazla tutulduğunu ifade etti. En fazla karantina süresinin 10 gün olduğunu dile getiren Cansev, “Hastalığın çıkmasından bu yana 1 ay geçti, karantinanın kalkmadığı yerler var. Kalkan yerler ise yeterli duyurulmuyor” dedi.
Tüketiciyi koruma yasası gibi üreticiyi koruma yasasının da çıkarılması gerektiğini ifade eden Cansev, tüketicilerin her türlü haklarını artık arayabildiklerini, ancak üreticinin arayamadığını söyledi. Cansev, “Bir kişi televizyona çıkıyor. Tavukta hormon var diyor. Bizler zarar görüyoruz. Açıklamayı yapan iddiasını ispat etmese bile zarar görüyoruz. Üreticiyi koruyan hiçbir yasa yok. Eğer olsaydı böyle bir açıklama yapan iddiasını ispatlayamazsa üreticilerin zararlarını ödemek zorunda kalırdı” diye konuştu.
Kuş gribi ile mücadelede tavukçu birliklerin kurulmasının önemli olduğuna dikkat çeken Cansev, Türkiye’de 3 tane tavukçular birliği olduğunu ve tavukçuların bu birliklere üye olma zorunluluğu olmadığını kaydetti. Gelişmiş ülkelerde tavuk çiftliklerinin denetimlerini birliklerin yaptığını anlatan Cansev, hükümetin birliklerin kurulması için ön ayak olduğunu, ancak birliklerin mevzuatlarının tam olarak belirlenmediğini kaydetti.