TBMM Gazze Tezkeresini Onayladı

TÜRKİYE’NİN İSRAİL’E KARŞI ADIMLARI DEVAM EDİYOR

Türkiye, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma karşı yeni adımlar atmaya devam ediyor. TBMM Başkanı Kurtulmuş’un imzasını taşıyan, İsrail’in Gazze’deki işgalini genişletme kararı ve Filistin halkına yaptığı soykırım hakkında tezkere, tüm partilerin ‘evet’ demesiyle oy birliğiyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM tarafından İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve bölgedeki insani kriz üzerine yayımlanan ortak bildiride, “son iki yıldır bir soykırıma dönüştü” ifadesine yer verildi.

Yıllardır Filistin halkına karşı uyguladığı işgal, imha ve ilhak politikalarını, son iki yılda özellikle Gazze’de bir soykırıma dönüştüren İsrail, kıtlık ve açlık politikalarıyla on binlerce cana yol açtı. Soykırımcı Netanyahu hükümetinin Gazze halkını kasten açlığa mahkûm ettiği, BM ve diğer uluslararası kuruluşlarca da dile getirildi. Gazze’yi işgal operasyonunu genişleten İsrail, son iki yılda büyük çoğunluğu kadın ve çocuk 70 bine yakın insanı öldürdü, 150 binden fazla kişiyi yaraladı ve bölgenin sivil altyapısını yok etti. Filistinli kadınlar, çocuklar, gençler ve yaşlılar, soykırımcı İsrail güçleri tarafından bir ölüm ve açlık hapishanesine kapatıldı.

KÜRESEL KURUMLARDAN DESTEK YETERSİZLİĞİ

İsrail, Kudüs ve Batı Şeria’da da işgal güçleri ve yasadışı yerleşimciler aracılığıyla Filistinlilere yönelik şiddeti artırdı. Toprak işgalini, yasadışı yıkımları ve yasadışı yerleşim inşasını hızlandırdığı ifade ediliyor. Neredeyse her yerde insanlık cephesinin yükselen sesi, bu zulme sessiz kalan veya destek veren hükümetleri Filistin halkının yanında durmaya zorlamakta. Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi dışında hiçbir küresel kurum, İsrail hükümetinin hukuksuz kararlarını ve katliamlarını durdurmaya yönelik bir girişimde bulunmadı.

DÜNYA PARLAMENTOLARIYLA DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Bu karanlık tabloya rağmen umut veren bir gelişme, daha önce sessiz kalan veya İsrail’e destek veren bazı devletlerin Filistin’i tanımak ve İsrail’i boykot etmek için adımlar atması oldu. TBMM olarak, Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail’in durdurulmasına yönelik tekliflerimizi ve çağrılarımızı dünya parlamentolarına iletmek için toplandık. Ümit ediyoruz ki dünya parlamentoları bu çağrımıza katılarak insanlığın sesini yükseltmeye destek verir ve harekete geçer.

9 MADDEDE ALINAN KARARLAR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu olarak aşağıdaki maddeleri kabul ettik:
1. Filistin halkının maruz kaldığı işgal, imha ve ilhak uygulamalarını en güçlü şekilde kınıyoruz.
2. Filistin halkına yönelik katliamların, Gazze’de kıtlığın bir imha silahı olarak kullanılmasının soykırım suçu teşkil ettiğini vurguluyoruz.
3. Uluslararası toplumu, İsrail’i Gazze’de kalıcı bir ateşkesi kabul etmeye ve insani yardımın kesintisiz ulaşımını sağlamaya zorlamak için daha fazla çaba göstermeye davet ediyoruz.
4. Kudüs ve Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim faaliyetlerini ve Filistin halkına yönelik şiddeti telin ediyoruz.
5. Filistin topraklarında soykırım ve sömürge suçlarını işleyenlerin mahkemeler önünde hesap vermesini sağlamak çağrısı yapıyoruz.
6. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin kurulmasının adil ve kalıcı barışın sağlanmasının tek yolu olduğunu kaydediyoruz.
7. Mescid-i Aksa başta olmak üzere, Müslümanların kutsal mekanlarına yönelik saldırıların durdurulması gerektiğini vurguluyoruz.
8. İsrail hükümeti soykırım politikalarından vazgeçene kadar, BM ve uluslararası kuruluşlardaki üyeliklerinin askıya alınmasını talep ediyoruz.
9. Tüm ülke parlamentolarına, askeri ve ticari ilişkileri sonlandırmaya ve Filistin halkına uygulanan ambargoyu kırma konusunda acilen harekete geçmeye çağrıda bulunuyoruz.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

20 Yıllık Kayıp Gülcan Yazıcı Dosyasında 3 Gözaltı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı çalışmaları sonucu 2006'dan beri faili meçhul kalan bir cesedin 20 yıldır kayıp aranan Gülcan Yazıcı'ya ait olduğunu duyurdu. Ceset kimliği belirlenemediği için kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

SelçukSports Sahibinin İfadesi Ortaya Çıktı

Selçuk Yılmaz, Süper Lig maçlarını yasa dışı yayınlayan SelçukSports'un sahibi olarak Denizli'de yakalandı ve tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ve MİT, ortak operasyon düzenledi.

Kılıçdaroğlu Salı Günü Grup Toplantısı Yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki salı günü TBMM'deki grup toplantısında konuşacak ve Parti Meclisi 11 Haziran Perşembe günü toplanacak. Parti Sözcüsü Müslim Sarı bu takvimi duyurdu.

Erdoğan: CHP’deki Koltuk Kavgası İç Mesele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'deki mutlak butlan kararı sonrası başlayan tartışmaların partinin iç meselesi olduğunu söyledi. Beştepe'deki yenilenebilir enerji yatırımları töreninde konuşan Erdoğan, muhalefetin gündeminde koltuk kavgası olduğunu ifade etti.

Özkan Yalım Ek İfadesinde Şahit Olmadı

Eski Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, iki ay önce yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Şimdi etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ek ifade verdi.