KÜRESEL BÜYÜME GÖRÜNÜMÜ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 17 Ekim toplantısına ait özette, küresel büyümenin görünümündeki sınırlı düzelme yılın ikinci çeyreğinde de devam ediyor. Özette, “Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2024 yılında yüzde 2 artarak, 2023 yılındaki yüzde 1,8’in sınırlı oranda üzerinde büyüyeceği tahmin ediliyor” denildi. Bununla birlikte, hizmet sektöründe olumlu seyir devam ederken, imalat sanayinin zayıf görünümünü koruduğu vurgulandı.
ABD ekonomisinin büyüme eğilimi diğer gelişmiş ülkelerden olumlu bir ayrışma gösteriyor. Özette, “Çin’in teşvik adımları ve jeopolitik gelişmeler emtia fiyatlarında genele yayılan artışlara neden oldu. Enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlamak amacıyla faiz indirim süreçlerinin temkinli yürütülecek olması ve jeopolitik gelişmeler, küresel iktisadi faaliyetin seyri açısından öne çıkan risk faktörleri” ifadeleri yer aldı. Küresel enflasyondaki düşüş devam ederken, hizmet sektöründeki enflasyon katılığı zayıflıyor.
BİREYSEL KREDİLERDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Son PPK döneminde politika faizi etrafında oluşan gecelik faiz oranları ve zorunlu karşılık düzenlemelerindeki değişim ile mevduat faizleri 20 Eylül’den itibaren 31 baz puan düşerek 11 Ekim haftası itibarıyla yüzde 55,9 seviyesine ulaştı. “Bireysel kredilerin 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması 20 Eylül’den itibaren düşerek yüzde 3,3 seviyesinden yüzde 2,0 seviyesine geldi” bilgisi paylaşıldı.
MACRO İHTİYATİ DÜZENLEMELER
Son PPK döneminden bu yana makro finansal istikrarın ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla bazı makro ihtiyati düzenlemeler yapılmış. Özette, “TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları, vadesiz ve 3 aya kadar vadeli mevduatta yüzde 15’e, daha uzun vadeli mevduatta ise yüzde 10’a çıkarıldı” denildi. Bu doğrultuda, 1 Kasım’dan itibaren bireysel kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının dönem borcu bakiyesine göre farklılaştırılacağı belirtildi.
İSTİHDAM VE CARI İŞLEMLER DENGESİ
Ağustos ayı itibarıyla mevsimsellikten arındırılmış istihdamın çeyreklik bazda yüzde 0,3 artarak 32,8 milyon kişi seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi. Özette, “Ağustos ayında cari işlemler dengesi aylık bazda 4,3 milyar dolar fazla verdi” denildi. Altın ithalatının eylülde yıllıklandırılmış olarak 16,8 milyar dolara gerilediği aktarıldı.
DIŞ TİCARET GÖRÜNÜMÜ
Geçici dış ticaret verileri, eylülde mevsimsellikten arındırılmış olarak ihracatta sınırlı bir azalış, ithalatta ise ılımlı bir artışa işaret ediyor. Eylül ayı itibarıyla cari açıktaki düşük seviyenin, seyahat gelirlerinin güçlü katkısıyla büyük ölçüde korunacağı değerlendirilmiştir.