‘Temizlik maddesi yutan çocukları sakın kusturmayın’

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mithat Ekici, çocukların bir temizlik maddesini yutması halinde kusturulmaması gerektiğini, aski takdirde boğaz ve ağızda tahribatın artabileceğini söyledi.

Kış mevsiminin sona ermesi ve sobaların kaldırılmasıyla birlikte bahar temizliklerinin arttığını, buna bağlı olarak temizlik maddelerinden zehirlenmelerin görüldüğünü bildiren Başhekim Op. Dr. Ekici, zehirlenme vakalarında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Özellikle çocukların vakalarında öncelikle yuttuğu maddeden uzaklaştırılması, ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Temizlik maddelerinin yiyecek, solunum veya temas yoluyla alınması sonucu vücudun zarar göreceğini belirten Mithat Ekici, “Zehirlenmelerin yüzde 90’ı ev içinde meydana gelmektedir. Bunun yarısı da 6 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. Temizlik maddelerinin yutulması ağız, yemek borusu ve mideyi yakarak zarar verir. Bunların içinde bulunan etken maddelerin vereceği hasar, asitli olanlarda çok daha ağırdır. Çamaşır sularının bir iki yudum yutulması genellikle kusmaya sebep olur ve çok ciddi hasar vermez fakat miktar artarsa tehlikeli olmaktadır.” diye konuştu.

Çocukların evde meydana gelebilecek temizlik maddesi zehirlenmelerinden korunması için bazı önlemler alınması gerektiğini belirten Başhekim Ekici, “Evinizde kullanmak üzere satın aldığınız temizlik ürünlerinin etiketlerini dikkatlice okuyun. Mümkün olduğunca zehirli madde içermeyen ya da en az oranda içerenleri tercih edin. Bunları mümkün olduğunca mutfaktan uzak, çocuğun erişemeyeceği yerlerde ve kilitli dolaplarda muhafaza edin. Temizlik maddeleri mutlaka orijinal kutularında dursun.” dedi.

Zehirlenmelerde kusma yerine tükürmenin tercih edilmesinin boğaz ve ağızda tahribata yol açmayacağını kaydeden Ekici, alınabilecek bazı önlemleri şöyle sıraladı: “Çocuğun ağzında yuttuğu maddenin kalıntıları varsa tükürmesini sağlayın. Kesinlikle kusturmayın. Yuttuğu madde güçlü asit içeriyorsa kusma, maddenin çıkarken boğazda ve ağızda daha fazla hasara yol açmasına sebep olabilir. Yuttuğu maddenin kutusunu ya da maddeden bir parçayı örnek olarak saklayın; içerdiği zehrin teşhis edilmesi için gerekli olabilir. Özellikle nefes almada zorluk, boğazda şiddetli ağrı veya yanma, dudak ve ağızda yanma, bilinç kaybı ve yoğun uyku hali görülmesi halinde acilen bir hastane ya da sağlık ocağına götürün.”