Thunberg, Paris’e Sınır Dışı Edildi

İNSAN HAKLARI AKTİVİSTİ GRETA THUNBERG PARİS’E SİNIR DIŞI EDİLDİ

İsrail’in Gazze’ye insani yardım taşırken uluslararası sularda alıkoyduğu Madleen gemisinde bulunan 12 aktivistten biri olan Greta Thunberg, Fransa’nın başkenti Paris’e sınır dışı edildi. Thunberg, Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’na getirildiğinde elleri kelepçeli bir şekilde dikkat çekti.

KAÇIRILMA AÇIKLAMASI

Havalimanında medya mensuplarına açıklamalarda bulunan Thunberg, “Uluslararası sularda kaçırıldık” diyerek, İsrail güçleri tarafından zorla alıkoyulduklarını ifade etti. “Kendi iradeleri dışında İsrail’e götürüldüklerini” söyleyen Thunberg, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

HUKUKİ HİÇBİR İHLAL YAPMADIK

Greta Thunberg, Gazze’ye yönelik ablukayı kırmak niyetiyle yola çıktıklarını ve Madleen’de bulunan arkadaşlarıyla birlikte “hiçbir yasayı çiğnemediklerini” belirtti. Ayrıca, “Bu, İsrail tarafından işlenen sayısız ihlaller listesine eklenen bir başka kasıtlı hak ihlalidir.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Thunberg, alıkonulmalarının “Filistin halkının yaşadıkları ile kıyaslanamayacağını” ifade ederken, Gazze’ye insani yardımların acilen ulaşmasını ve İsrail işgalinin, baskısının ve sistematik şiddetinin sona ermesini istedi. Bunun yanı sıra Filistin’e destek vermekten geri durmayacaklarının altını çizdi.

MAHKEME SÜRECİ

İsrail, alıkoyduğu Madleen gemisindeki 12 insan hakları aktivistinden 4’ünü sınır dışı etme kararı alırken, “reddeden” 8 aktivistin ise mahkemeye çıkarılacağını duyurmuştu.

GEMİYE MÜDAHALE VE AKTİVİSTLERİN DURUMU

Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze’ye yardımlar götürmek amacıyla düzenlediği bir misyon kapsamında 18 metrelik Madleen gemisini 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentinden yola çıkardı. Gemideki aktivistler, İsrail ordusu müdahale ederse bile “barışçıl tutumlarını sürdüreceklerini” belirtmişti. Ancak, İsrail ordusu 18 metrelik gemiye müdahale ederek içindekileri alıkoymuştu. Gemide, Greta Thunberg ile birlikte çeşitli ülkelerden aktivistler yer alıyordu.

ÖNEMLİ

Kurtların Davranışları Araştırıldı Ocak’ta

Küre Dağları Milli Parkı'nda 10 fotokapanla 3 ay boyunca kurtların doğal yaşamları gözlemlendi. Araştırma, bölgedeki yaban hayat üzerine önemli veriler sağladı.

Kaza, Arsuz’da meydana geldi. İki araç çarpıştı, yaralılar hastaneye kaldırıldı

Hatay'ın Arsuz ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 13 yaşındaki Helin Horuz yaşamını yitirdi, 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına kaydedildi.

Daha Fazlası!