Töre cinayetinin sebebi egitimsizlik

ISTANBUL- BM'nin katkisiyla dört ilde yapilan bir arastirmaya göre, Türkiye'de toplumsal baski ve egitimsizlik, namus cinayetlerini kaçinilmaz kiliyor.

Rapora göre, cinayetlere karisanlar namusu kadin bedeni ile sinirli görüyor. 22 kasimda kamuoyuna açiklanacak rapor, Istanbul, Sanliurfa, Adana ve Batman’da 250 kisiyle görüsülerek hazirlandi.

Raporda, namus cinayetleri daha çok bireysel eylem olarak kendini gösterirken, töre cinayetlerinin aile meclisi kararlariyla uygulandigi ortaya çikiyor.

Namus cinayetleri her yerde islenebilecek ve herkesin basina gelebilecek bir sey olarak görülüyor. Töre cinayetlerinin geri kalmislik, egitimsizlik ve çesitli yoksunluklar nedeniyle islendigi belirtiliyor.

Neden ekonomik ve sosyal kosullar

Görüsülen kisiler, namus cinayetlerine neden olarak, ekonomik ve sosyal kosullar, geri kalmislik, ataerkil iliskiler, yetistirilme biçimi ve sosyal baskiyi gösteriyor.

Hangi durumlarda namus cinayeti islenebilecegi sorusuna verilen yanitlar ise söyle:

Evli bir kadinin bir baska erkekle iliski kurmasi ya da kaçmasi.

Kadinin bosanmak istemesi ya da evi terkedip gitmesi.

Saldiriya ugrama veya tecavüz edilme durumunda ise tecavüz edilen bekar genç kizin tecavüzcüsü ile evlendirilmesi çözüm olarak görülüyor. Bu gerçeklesmedigi takdirde iki tarafin da öldürülmesi karari agir basiyor.

Töre cinayetlerinde kiz anneleri aile meclisinde yer almiyor, ancak alinan karari onayliyor. Raporda namus cinayetlerinin önlenebilmesi için ortaya konan en önemli çözüm ise, tam donanimli kadin siginma evleri.

Komisyon Istanbul’a geliyor

Meclis Komisyonu, haftaya cezaevlerindeki cinayet failleri ile görüsmek üzere Istanbul’a gidecek. Komisyon üyeleri, faillerden cezaevlerinde psikolog esliginde bilgi almaya çalisacak.

Komisyon daha sonraki günlerde ise Emniyet’in verilerine göre en fazla töre ve namus cinayetinin islendigi Istanbul’un yanisira Diyarbakir, Sanliurfa, Batman ve Van illerine giderek arastirma ve incelemelerde bulunacak.

Istanbul’da islenen bes ayri töre ya da namus cinayetinin dosyalarini ayrintili bir sekilde inceleyen komisyon üyeleri, faillerin kaldigi cezaevlerini tek tek ziyaret edecek.

Faillerin cinayetleri neden islediklerine iliskin rahat bilgi verebilmeleri amaciyla da komisyon üyleri bir psikologdan yardim alacak.

Emniyet Genel Müdürlügü’nden komisyona iletilen bilgilere göre son bes yilda töre ve namus cinayetlerine iliskin olay sayisi söyle.