Aykan, TBMM’de, 1989 yılında SSCB’nin dağılmasından sonra Trabzon’un Türkiye’ye geçiş için bir sıçrama tahtası heline geldiğini dile getirdi. Rusya’dan, Ukranya’dan Kafkaslardan birçok insanın Trabzon’a geldiğini, bunun da sosyolojik bir travmaya neden olduğunu vurgulayan Aykan, “Çünkü geldikleri yerdeki sosyal değerler farklı, Trabzon’daki sosyal değerler farklıydı. Trabzon’da hem ticaret yaptılar, hem de Trabzon’u Türkiye’nin diğer yerlerine geçiş için bir merkez olarak kullandılar. Başlangıçta bu olay spontane gelişti. Ancak daha sonra bu olay örgütlendi ve kamuoyunda fuhuş mafyası olanak bilinen çeteler oluştu. Bu durum beraberinde birçok olumsuzluğu ve problemi getirdi. Trabzon’da şimdi bu olumsuzlukların sonuçları yaşanıyor” diye konuştu.
Trabzon’daki olayların yılların birikiminin bir sonucu olduğunu, zamanında bu gelişmeler yaşanırken gerekli müdahalenin yapılamadığını vurgulayan Asım Aykan, Trabzon, Antalya ve İstanbul’daki benzer durumların bazı Amerikan gazetelerine de haber olduğunu kaydetti. Trabzon’da fuhuş sektörünün getirdiği olumsuzlukların yanına çek-senet mafyası, tehditle para sızdırma, ihale mafyası gibi bazı olumsuzlukların da kendini zamanla göstermeye başlardığını anlatan Aykan, Trabzon’un şehir merkezi nüfusunun 215 bin olduğunu, şehrin toplam nüfusunun ise 1 milyon seviyesinde olduğunu kaydetti. Şehir dışında yaşayan 2 milyon Trabzonlu olduğunu, dolayısıyla Trabzon ile ilgili değerlendirme yaparken 3 milyonluk potanliyeli göz önüne alarak hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Aykan, hükümetin tüm gücüyle olayların üzerine gittiğini ancak, yılların birikimi olan sorunların bir anda çözülemediğini söyledi.
Trabzonluların yapısı nedeniyle bu olayların ortaya çıktığı görüşüne katılmadığını dile getiren Aykan, “Trabzonlular tez canlı ancak kalbi temiz insanlarıdır. Bu tür olumsuzlukların yaşanmasında işsizliğin, yıllarca süren krizlerin ve sönen ocakların neden olduğu sosyal travmaların da katkısı büyük oldu” şeklinde konuştu.
Trabzon’da güvenlik zaafiyeti olduğu yönündeki eleştirileri değerlendiren Aykan, Vali’nin, Emniyet güçlerini ve jandarmanın gürevlerinin başında olduğunu, yetkililerin ellerinden geleni yaptığını söyledi. Aykan, “Demekki olaylar bu donanımla aşılamayacak bir seviyeye gelmiş. Yani o donanımı değiştirmek lazım. Şu anda da İçişleri Bakanlığı olay üzerinde çalışıyor” dedi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Özak başta olmak üzere Trabzon milletvekilleri olarak Trabzon’da gelinen kritik nokta konusunda İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’ya bilgi verdiklerini, Bakan Aksu’nun da konuyla yakından ilgilendiğini anlatan Asım Aykan, Bakan Aksu’nun yakın bir zamanda Trabzon’da bir değerlendirme toplantısı yapacağını kaydetti.
Trabzon’daki sokak çetelerinin çocuk yaşlara kadar düştüğünü, bu durumun Türkiye’nin görünen bir gerçeği olduğunu vurgulayan Asım Aykan, “Bu durumla mücedele için öncelikle tespitin doğru yapılması lazım. Uzun vadeli bir mücadele programı hazırlanmalı. Kısa vadede sonuç alınması mümkün değil. Türkiye genelinden farklı olarak Trabzon’da bir hareketliliğin yaşandığı görülüyor. Öncelikle iyi bir istihbarat ve bilgi sistemi kurulmalı, bununla orantılı emniyet tedbiri alınmalı” dedi.