Almanya’nın başkenti Berlin’de devam eden ve dünyanın en önemli turizm fuarlarından birisi olan Uluslararası Turizm Borsası Berlin (İTB-Berlin)’e katılan Türk turizmciler birçok olumsuzluğa rağmen 2006 yılında da geçen yılki çıkışı koruyarak, turist sayısının artacağından ümitliler.
Birçok ülkenin yoğun bir çalışmayla iş bağlantıları yaptıkları ve çeşitli alanlarda işbirliği imkanlarını araştırdıkları fuarda Türk turizmcilerde turizm pastasından daha fazla pay alabilmek içim mücadele ediyorlar.
Turizm sektöründe “katalog rezervasyonlar” olarak tabir edilen ve yılın ilk ayları olan Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşen ön rezervasyonların Türkiye’de ortaya çıkan kuş gribi vakaları ve diğer bazı olumsuzluklar yüzünden beklenenin altında gerçekleşmesi nedeniyle sektörde oluşan endişelere rağmen turizmciler bunun üstesinden gelineceğine inanıyorlar. İstanbul Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) başkanı Timur Bayındır temel hedef olarak Türkiye’deki tüm yatak kapasitesini doldurarak Türkiye’nin gelirlerini ve gelen sayısını arttırmak için 25 yıldır artan bir katılımla İTB-Berlin’e katıldıklarını söyledi.
Kuş gribinin sadece Türkiye’nin değil şu anda birçok Avrupa ülkesinde de görüldüğüne işaret eden Bayındır, hastalıkla mücadele ile ilgili yanlış görüntülerin bunda etkin olduğuna işaret ederek “Almanya, Avusturya, Fransa, Yunanistan, İtalya ve diğer ülkelerde bu hastalıkla mücadele ediyor. Bu kuşlar bizim değil, göçmen kuşlar. Bunlar turist kuşlar, her ülkeye gider. Bizde kötü olan bu hastalıkla mücadele esnasında ortaya çıkan görüntüler bu etkiyi arttırmıştır. Trabzon’da öldürülen papazın da bu alanda etkisi oldu. Türkiye-İsviçre maçı sonrası ortaya çıkan olaylar ve bazı diğer olumsuzluklar hep Türkiye’nin imajını olumsuz etkiledi.”dedi. Avrupa’daki ekonomik durumun da Türkiye’ye gelen turist sayını etkilediğini söyledi.
Fuardaki Türk havayolu şirketlerinden Onur Air’in Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Bolukcu da fuarın oldukça verimli geçtiğini söyleyerek yaptıkları görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğine işaret ederek kuş gribinden dolayı ortaya çıkan düşük rezervasyonların fuarda ve daha sonraki çalışmalarla rahatlıkla kapatılabileceğini söyledi. Bolukcu, “Kuş gribi nedeniyle katalog rezervasyonlarının beklenen düzeyde gerçekleşmediği doğrudur. Fakat Türk turizminin bunu bugünden itibaren yapılacak çalışmalarla kolaylıkla telafi edebilir.” dedi. Almanya’dan geçtiğimiz yıl 600 bin civarında yolcu taşıdıklarını söyleyen Bolukcu, bu yıl rakamların artacağı beklentisi içinde olduklarını kaydetti.
Fuara Çanakkaleli turizmciler adına katılan Abidos Seyahat Acentesi Genel müdürü İsmet Balkan’da fuara katılmalarındaki en büyük hedeflerinin Avrupa’da yaşayan Türkleri, Türk tarihinde önemli bir yeri olan bu bölgeye çekmek olduğunu söyledi. Balkan, “Burada bulunuşumuzdaki en büyük gaye Avrupa’daki vatandaşlarımızı Çanakkale’ye çekmeyi hedefliyoruz. Birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerinden birisini teşkil eden Çanakkale’yi gezip görerek tekrar bu şuuru kazanmasını hedefliyoruz. Ayrıca Asos, Truva, Şehitlikler, Bozcaada ve Gökçeada gibi yerler de önemli diğer noktalar.”dedi. AB’nin öncelikle kendi iç piyasasındaki doluluk oranlarını sağladıktan sonra dışarıya turist göndermek istediğini söyleyen Balkan esas turist patlamasının Mayıs sonrasında gerçekleşeceğini söyledi. Balkan, “Biz bu olayı yıllardır yaşıyoruz. 20 yıldır bu sektörde çalışıyorum. AB kendi iç piyasasını doldurduktan sonra Türkiye’ye yönlendirme olacak. Avrupalıların en iyi tatil yapabileceği yer Türkiye’dir” dedi.
Fuara Berlin’den katılan Türkei Connect firması genel müdürü Yalçın Uzerli de şimdiye kadar yaptıkları görüşmeler ve bağlantıların oldukça verimli bir çalışma yürüttüklerine işaret ederek 2006 yılından oldukça umutlu olduklarını söyledi. Uzerli Avrupa’daki Türklerin de Türkiye’deki turizm için çok önemli olduğuna işaret ederek bu alanda yoğunlaştıklarını anlattı. Uzerli özellikle muhafazakar insanların rahat tatil yapabilecekleri ortam ve yerlerin çok az olduğuna dikkat çekerek bu alanda da yatırım yapacaklarını söyledi.