Milli Egitim Bakanligi’na 74 eserinin kitap ve albümünün yapilmasi için müracaat eden Çorumlu ünlü Metal Sanatçisi Hasan Tuluk’a onay çikmadi. Hasan Tuluk’un eserlerinin kitap haline getirilmesine izin veren Milli Egitim Bakanligi’nin görevlendirdigi kurul görevi üstlenen Baskent Üniversitesi, eserlerin albüm haline getirilmesine onay vermedi. Hasan Tuluk, dünyanin hayranlik gösterdigi eserlerine devletin biran evvel sahip çikmasini istedi.
Fransa ve Almanya basta olmak üzere 37 yillik sanat hayatinda dünyanin birçok ülkesinde ve Türkiye’de 35 sergi açan Hasan Tuluk’un eserleri arasinda, basta Selimiye Cami maketi olmak üzere 100 eser bulunuyor. Tuluk, eserleri için kitap ve albüm hazirlatmak istiyor. Ünlü sanatçinin eserlerinin albümü için gereken miktar ise 4 ila 7 milyar arasinda degisiyor.
Baskent Üniversitesi’nin aldigi karardan duydugu üzüntüyü dile getiren Hasan Tuluk, 1968 yilinda basladigi sanat yasamini 37 yildir araliksiz devam ettirdigini belirtti. Tuluk, sanatçinin sahip oldugu kültürü, gelenek ve görenekleri gelecek nesillere aktarmak zorunda oldugunu söyledi. Bir çekiç ve çivi ile Anadolu motiflerini kullanarak yaptigi eserlerin gelecek nesillere tasinmasi için albümde toplamayi amaçladigini vurgulayan Tuluk, “Türk Süsleme Sanatlari Içerisinde Metal Sanati adi altinda bir metal sanati kitabi hazirladim. Eserlerimin gelecek nesillere tasinmasi için Milli Egitim Bakanligi’na metal sanati kitabinin yazilmasi ve albüm haline getirilmesini istedim. Bakanlik eserlerin arastirilmasi için Baskent Üniversitesi’nden arastirma yapilmasini istedi. Baskent Üniversitesi eserler üzerinde yaptigi çalismalar sonucunda kitap yazilmasini uygun buldugunu ancak albüm yapilmasinin uygun olmadigi görüsünü bakanliga iletti. Milli Egitim Bakanligi da kitap basilmasina karar verirken, eserlerin albüm haline getirilmesini iptal etti” dedi.
Eserlerinin büyük emek sarf edilerek yapildigini ve tüm dünyanin ilgisini çektigine isaret eden Tuluk, “Alinan karardan dolayi oldukça üzgünüm. Bu eserler sadece bir sanat eseri degil. Eserlerim Anadolu kültürünü ve yasantisini anlatiyor. Eserlerimde Anadolu var. Bu konu dikkate alinmali. Sanatçilara, sanatçilara sahip çikacak bir neslin çikacagina inancim tam.” diye konustu.
Duvar süslemeleri ile basladigi sanat hayatini insanlardan aldigi destek ve güçle diger dallara da aktardigini ifade eden Tuluk, yurt içinde açilan 35 sergiye katildigini bildirdi. Bugüne kadar hiçbir çalismada sponsor kabul etmedigine dikkat çeken ve sadece 1991 yilinda Almanya’da düzenlenen sergiye devlet katkisi ile katildigini ifade eden Tuluk, “Hasan Tuluklar kolay yetismiyor. Metal sanatina Türkiye ilgi göstermeli. Yapmis oldugum eserler Anadolu kültürünü yansitiyor. Dünya yaptigim eserlere hayran, devletin bu eserlere sahip çikmasini istiyorum.” seklinde konustu.
Ülke yöneticilerinin her zaman sanatçilarin yaninda olmasi gerektigine vurgu yapan Tuluk, halkin ve ülke yöneticilerinin sanatçilarin yaninda oldugu müddetçe sanatçilarin üstesinden gelemeyecegi hiçbir seyin olmadigini kaydetti. Bu isi yaparken ailesi basta olmak üzere çevresindeki insanlari çok ihmal ettigini anlatan ünlü metal sanatçisi Hasan Tuluk, “Bunlarin degerlerinin bilinmesi gerekir. Her büyük eser büyük sancilarla dogar. Ölümün ne zaman gelecegi belli olmaz. Hasan Tuluk mezara hiçbir sey götürmeyecek ama bu eserler Türk milletinin olacak. 37 yil sanat yasami boyunca çekiç seslerinden dogan bestelerimi milletimizle paylasmak istiyorum. Yillarca emek verdigim çalismalara ret cevabi geldi. Üniversiteler tarafindan bilinmeyen çalismalar yadirganir. Eserim yadirgandigi için basilmiyor. Çorum’u ve Türkiye’yi yurt disinda en iyi sekilde tanitacagina inaniyorum eserimin” seklinde açiklamada bulundu.
Çorumlu ünlü metal sanatçisi Hasan Tuluk, en son Dünya Kardeslik Birligi Mevlana Yüce Vakfi tarafindan “Plastik sanatlar dalinda” ödüle layik görüldü. Dünya Kardeslik Birligi Mevlana Yüce Vakfi, her yil kendi ugrasinin yani sira topluma hizmeti ön planda tutan ve onu evrensel boyuta tasiyan sanatçilari ödüllendiriyor. Tuluk, merkezi Istanbul’da bulunan vakfin yaptirdigi anket sonucu plastik sanatlar dalinda kendisini ödüle layik gördügünü belirtti. Ünlü sanatçi ödülünü 1 Kasim 2005 tarihinde Istanbul Cemal Resit Rey Salonu’nda düzenlenecek törenle alacak.