İstanbul’da yaşanan terör saldırılarını mercek altına alan gazete, Şemdinli olaylarına atıfta bulunarak Türkiye’de kavgayı kışkırtanların sadece Kürt militanları olmadığı değerlendirmesini yaptı. İstanbul Bakırköy’de 31 kişinin yaralanmasına sebep olan bombalı saldırı sonrasında bombanın yerleştirildiğine dair bir görgü tanığı bulunmadığını ve hiçbir örgütün de saldırıyı üstlenmediğini ifade eden WP, saldırıdan ajite olan halkın, olaydan hemen sonra PKK aleyhine slogan atmaya başladığını ve şüpheli bir davranış sergilediğini düşündüğü bir kişiyi linç etmeye çalıştığını kaydetti. Haberde, Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doğu Ergil’in İdeolojisi olmayan kör şiddetin bu şekilde artmasından fayda sağlayan kim? sorusuna yer verildi.
Washington Post, Türkiyede bu tür varsayımların son dönemde nazik bir konu olduğunu, Türkiyenin güneydoğusunda ve İstanbuldaki saldırıların teröristlerce düzenlendiğinin uzmanlar tarafından da dile getirildiğini yazdı. Güneydoğudaki Düşük Yoğunluklu Savaş adlı kitabın yazarı Mehmet Ali Kışlalının son aylardaki şiddet olaylarını, kırsalda etkinliğini kaybeden PKK, büyük şehirlerde varlık göstermeye çalışıyor şeklinde yorumladığı sözlerine yer veren gazete, Şemdinli olaylarına atfen iki Türk Silahlı Kuvvetler üyesi ve bir PKK itirafçısının adının karıştığı olayı PKKnın çizdiği terör tablosunu gölgeliyor yorumunda bulundu.
Haberinde Türk hükümetinin sertleşen unsurlarının sıkı ve askeri bir karşılığı meşrulaştıran bir çatışmayı teşvik ettiği yönündeki bir komplo teorisine de yer veren Washington Post, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın geçen yıl Kürt sorununa ilişkin çözümün demokraside ve Kürtlerin akut ekonomik problemlerinin çözümünde yattığını deklare etmesine rağmen Güneydoğudaki sıcak çatışmalarda ölenlerin sayısının yükselmesinin ardından bölgedeki asker sayısını artırdığını vurguladı.
Haberde, Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doğu Ergilin İdeolojisi olmayan kör şiddetin bu şekilde artmasından fayda sağlayan kim? sorusunun da altı çizildi. Ergil, Yeni tansiyon militarist sistemi yeniden harekete geçiriyor ve yavaş yavaş sivil bir sisteme geçen Türkiyeyi yeniden bir ulusal güvenlik devletine dönüştürüyor. yorumunda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kemal Kirişçi de Türkiyedeki mevcut durumun gayet iyi bilinen toplumu kutuplaştır, tansiyonu yükselt, Kürt karşıtı reaksiyonu sağla taktiği olduğunu vurguladı. Her iki uzmanın da ülkedeki Kürtlerin çoğunluğunun, Türkiyenin politik ve ekonomik büyümesini paylaşmayı tercih ettiklerini vurguladıklarını kaydeden Washington Post, Doğu Ergilin, PKK artık ayrılıkçılığı telkin edemez. sözlerinin altını çizdi.