‘Türkiye’nin Kürt Meselesi’ konulu toplantı

Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Empati Grubu tarafından "Sivil ve Demokratik Çözüm Arayışları 1 - Türkiye'nin Kürt Meselesi" başlıklı toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Araştırmacı Ayşe Hür, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kürtlere verdiği sözü yerine getirmediğini iddia etti.

Toplantıda ilk olarak “Kürt Meselesi’nin Evrimi ve Tarihi Arka Plan” başlıklı konu ele alındı. Bilgi Üniversitesi’nin Dolapdere Yerleşkesi’nde yapılan ilk panelde, Hukukçu Ruşen Arslan, Sosyolog-Yazar İsmail Beşikçi, Uluslararası Kürt İnsan Hakları Merkezi eski Başkanı Sertaç Bucak ve Araştırmacı Ayşe Hür söz aldı.

Osmanlı devletinin tek yanlı merkezleşme isteğinin bugünkü Kürt meselesinin başlangıcı olduğunu iddia eden Ruşen Arslan, bu merkezleşme isteğinin Kürtlerin 19. yüzyıldan beri devletle ihtilaf içerisinde olmasına neden olduğunu söyledi. Kürt isyanının sürekli dile getirildiğini ifade eden Arslan, “Bu yanlıştır. Kürtlerin silahtan başka birşey anlamayan halk olarak gösterilmesini doğru bulmuyoruz.” dedi. Kürtlere kimlik bulunma çabası içerisinde olunduğunu dile getiren Arslan, “Cumhuriyetin Kürt varlığını inkar politikası bilim çevrelerinde hayretle karşılanıyor. Alt kimlik üst kimlik gibi tartışmalar bu halka kimlik bulma çalışmasıdır. ‘Kürt’ sözcüğüne alışıldı ama ‘Kürdistan’ sözcüğü ihanet olarak algılanıyor. Basın ve devlet yöneticileri ‘Kürdistan’ kelimesini kullanamıyorlar.” şeklinde konuştu.

İsmail Beşikçi ise, Kürt konusu konuşulurken hep çözüm arayışları içerisinde olunduğu belirtilerek, daha önce sorunun temel niteliğinin ne olduğunun konuşulması gerektiğini söyledi.

Sertaç Bucak da, Kürt meselesinde yaşanan sıkıntıları doğum öncesi sancılara benzetti. Eskiden meselenin diplomatik kodlarla ele alındığını belirten Bucak, konuların şimdi daha demokratik ortamlarda konuşulabildiğini ifade etti.

ARAŞTIRMACI AYŞE HÜR: “ATATÜRK KÜRTLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI”

Araştırmacı Ayşe Hür ise, Kürtlerin tarihlerini ele alırken ‘mazlum’ kelimesini çok kullandıklarını söyleyerek, Atatürk’ün Kürtlere verdiği sözleri tutmadığını iddia etti. Hür, “Kürtlerin tarihlerini ele alırken ‘mazlum’ kelimesini çok kullanıyorlar. O dönemde kendisine ‘Kürt’ diyen bir kesimin, başlarına gelen her şeyin Mustafa Kemal’in ihanetlerinden, İngiltere ve Fransa’nın tepişmesinden geldiğini görüyorlar. Mustafa Kemal Amasya Protokolü’nde söylediği sözleri tutmadı. Mustafa Kemal’in ve diğer liderlerin kafasında Kürt meselesi sığ şekilde yer almıştır. Kürt tarihini Türk tarihinin içerisine yerleştirilecek başlı başına bir problem olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.

Panel sonunda Gazeteci Ali Bayramoğlu, Ruşen Arslan ve İsmail Beşikçi’ye “Hamidiye alayları döneminde Ermenilere karşı Kürt-Türk ittifakı olmuş mudur?” şeklinde soru yöneltti. Soruya Ruşen Arslan, “O dönemde Kürtler kendi iradelerine sahip değillerdi.” şeklinde yanıt verdi. İsmail Beşikçi ise aynı soruya, “Kürtler Ermeni soykırımına katılmışlardı. Ancak bunu kimler yönlendirmiştir? Bunlar devletin yönlendirmesi ile soykırıma katılmışlardır.” yanıtını verdi.